De gezondheidszorg in Suriname bevindt zich in een diepe crisis, waarbij de financiële problemen van het Staatsziekenfonds (SZF) het systeem op zijn knieën hebben gebracht.
Medische professionals, verenigd in de Sectie Medisch Specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), hebben hun vertrouwen in de leiding van het SZF opgezegd. De situatie is zo ernstig dat zij alleen nog levensbedreigende spoedgevallen behandelen.
De VMS stelt dat het SZF ondanks herhaaldelijke verzoeken van de minister van Volksgezondheid blijft falen in het nakomen van eerder gemaakte financiële afspraken.
Ondanks formele overeenkomsten, waarin gefaseerde terugbetalingen voor eerder verleende zorg zijn vastgelegd, blijft de SZF-directie deze verplichtingen naast zich neerleggen. De voortdurende betalingsachterstanden dwingen medisch specialisten nu tot drastische maatregelen.
Als gevolg van de niet-nakoming van deze verplichtingen, hebben de specialisten besloten hun diensten verder te beperken. Zij geven aan dat zij simpelweg niet in staat zijn om op krediet te blijven werken zonder de zekerheid van betaling. Dit betekent dat zij zich genoodzaakt zien om alleen nog spoedgevallen aan te nemen.
De SZF-directie heeft inmiddels laten weten dat het momenteel niet in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. De organisatie wijst volgens Starnieuws hierbij naar het ministerie van Financiën & Planning, waar het SZF afhankelijk van is voor betalingen. Een gebrek aan een financiële buffer maakt de situatie nog zorgwekkender.
Naast de financiële problemen, ontstaat er ook een personeelscrisis in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), met name op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) en de Pediatrische Intensive Care Unit (PICU).
Door het vertrek van gekwalificeerd personeel, kunnen er geen nieuwe kinderen meer worden opgenomen voor intensieve zorg. De huidige opnames worden nog behandeld, maar nieuwe opnames, inclusief die via de Spoedeisende Hulp, zijn niet langer mogelijk.
De leiding van het AZP, samen met de minister van Volksgezondheid, heeft spoedoverleg gevoerd om mogelijke oplossingen te bespreken.
Hoewel er voorstellen zijn gedaan, blijft de situatie ernstig. Het gebrek aan gekwalificeerd personeel en de aanhoudende financiële misère bedreigen de continuïteit van de zorg in Suriname.
De medische professionals in Suriname waarschuwen dat zonder snelle en doortastende maatregelen de gezondheidszorg in het land verder zal instorten. De tijd dringt, en de roep om actie vanuit de sector is luider dan ooit.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com