Er is een opvallend verschil in het geven van geld als blijk van waardering aan maaltijdbezorgers tussen Nederland en Suriname.
Dit verschil werd duidelijk toen een vrouw uit Amsterdam met een Surinaamse roots onlangs eten bestelde terwijl ze bij haar zus in Paramaribo verbleef.
Toen de jongeman op een bromfiets de bestelde maaltijden afleverde, keek hij verbaasd toen de vrouw hem niets extra’s gaf voor zijn inzet.
Verbaasd vroeg ze hem wat er aan de hand was, waarop de bezorger eerlijk toegaf dat hij een fooi had verwacht.
De vakantieganger had niet door dat het in Suriname heel gebruikelijk is om maaltijdbezorgers een kleine beloning te geven voor hun dienst.
In Nederland is dat anders, zoals zij vertelde aan GFC Nieuws Lifestyle.
“In Nederland rekenen wij in de meeste gevallen tot op de laatste cent af met bezorgers. Als ik bijvoorbeeld 9,40 euro moet betalen, vraag ik mijn 60 cent wisselgeld terug. Dat doet iedereen binnen mijn vriendenkring,” legt ze uit.
Ze merkt op dat het in Nederland wel gebruikelijk is om in restaurants een fooi achter te laten voor de ober, maar dat dit niet geldt voor maaltijdbezorgers.
Dit contrast wijst op hoe culturele gewoonten rondom waardering en fooi geven kunnen verschillen tussen landen, iets waar de Amsterdamse vrouw nu in Suriname van op de hoogte is.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com