Surinamers geloven onterecht dat benzineauto’s beter bestand zijn tegen water dan elektrische

wateroverlast regen

Veel Surinamers geloven ten onrechte dat elektrische auto’s minder geschikt zijn om door onder water gelopen straten te rijden dan auto’s met een benzinemotor.

Dit misverstand, vaak gevoed door onjuiste informatie die op sociale media wordt gedeeld, leidt tot onnodige zorgen over de betrouwbaarheid van elektrische voertuigen in ons klimaat.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat elektrische auto’s juist verschillende voordelen bieden ten opzichte van benzineauto’s, vooral in natte omstandigheden.

Onderzoek van GFC Nieuws wijst uit dat lage auto’s met een benzinemotor soms meer risico lopen op problemen wanneer ze door onder water gelopen straten rijden.

Een van de grootste risico’s is dat water in de uitlaatpijp terechtkomt, wat kan leiden tot ernstige motorschade.

Water kan ernstige schade veroorzaken aan benzinemotoren door de bewegende delen, zoals zuigers, kleppen en krukassen aan te tasten.

Wanneer water de motor binnendringt, kan het leiden tot een “hydrolock,” waarbij de zuigers vastlopen en de motor stopt.

Dit kan resulteren in aanzienlijke mechanische schade en dure reparaties. De automatische versnellingsbak en andere gesmeerde onderdelen kunnen ook worden beschadigd als er water binnendringt.

Elektrische auto’s daarentegen hebben geen complexe bewegende delen zoals verbrandingsmotoren en zijn uitgerust met goed geïsoleerde batterijen en elektromotoren, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor water en betrouwbaarder zijn in overstroomde straten.

De batterijen en elektrische systemen in moderne elektrische voertuigen zijn zorgvuldig geïsoleerd en getest om te functioneren in verschillende weersomstandigheden, inclusief hevige regen en overstromingen.

Hierdoor kunnen ze vaak beter omgaan met onder water gelopen straten dan voertuigen met een verbrandingsmotor.

Een expert uit Amsterdam, Nederland, legt aan GFC uit dat hoewel elektrische auto’s goed bestand zijn tegen water dankzij de waterdichte behuizing van de batterijen en elektrische systemen, er uiteraard ook nadelen zijn bij het rijden in onder water gelopen straten.

“Als water diep genoeg is om de batterijcompartimenten of elektrische componenten te bereiken, kan dit leiden tot kortsluiting of schade aan de elektronica. Ook kan de afdichting van oudere of slecht onderhouden voertuigen verslechteren, waardoor water binnendringt”, stelt hij.

Laadpalen in Suriname vaak niet nodig

Daarnaast heerst er een wijdverbreid misverstand dat Suriname overal laadpalen zou moeten hebben om elektrische auto’s praktisch te maken. Dit is echter een verkeerde opvatting.

In tegenstelling tot landen zoals Nederland, waar mensen vaak lange afstanden afleggen en in appartementen zonder oplaadmogelijkheden wonen, hebben veel Surinamers een eigen garage of tuin waar ze hun auto’s kunnen opladen. Hierdoor is er minder behoefte aan publieke laadpalen.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat de meeste dagelijkse ritten in Suriname relatief kort zijn. Elektrische auto’s van tegenwoordig hebben een indrukwekkende actieradius; veel modellen kunnen met één volledige lading al snel 300 tot 500 kilometer afleggen.

Gezien de korte afstanden die de meeste Surinamers dagelijks rijden, is het opladen van de auto meestal alleen thuis nodig.

Bovendien zijn moderne elektrische voertuigen uitgerust met snellaadtechnologieën, waarmee de batterijen in ongeveer 30 minuten tot 80% kunnen worden opgeladen.

Dit betekent dat de meeste eigenaren van elektrische voertuigen hun auto’s gemakkelijk ’s nachts thuis kunnen opladen en de volgende dag zonder zorgen kunnen rijden.

Kortom, elektrische auto’s bieden aanzienlijke voordelen boven voertuigen met benzinemotoren, ook in situaties waar de straten onder water staan.

Het is volgens deskundigen tijd om de misverstanden rond elektrische voertuigen te doorbreken en de feiten te omarmen: ze zijn niet alleen een betrouwbare keuze in Suriname, maar ook een veiligere optie in ons veranderende klimaat.