Chinese elektrische auto’s zullen straatbeeld Suriname snel veroveren, voorspelt analist

byd build your dream elektrische auto suriname brunswijk ronnie

De Chinese elektrische autofabrikant Build Your Dreams (BYD) presenteerde deze week zijn nieuwste modellen tijdens een demonstratie in Suriname, waarbij Vice-president Ronnie Brunswijk aanwezig was.

De presentatie markeert een belangrijke stap voor BYD, dat enkele maanden terug zijn eerste showroom in Trinidad & Tobago opende.

Het bedrijf is van plan om zijn aanwezigheid verder uit te breiden naar andere Caribische markten, waaronder Suriname, Guyana, Aruba en Curaçao.

De goed ingelichte GFC Nieuws- analist Soeroechomento, voorspelde al eerder dat Chinese elektrische auto’s snel een aanzienlijk marktaandeel in Suriname zullen veroveren.

Hij wijst erop dat de wereldwijde trend van elektrisch rijden snel naar Suriname zal overwaaien, vooral nu de vraag naar milieuvriendelijke en kosteneffectieve voertuigen groeit.

In Nederland, een van de voorlopers op het gebied van elektrisch rijden, is het marktaandeel van Chinese elektrische auto’s snel aan het groeien.

In 2023 was 16% van de in Nederland geïmporteerde plug-in elektrische voertuigen van Chinese makelij, terwijl volledig elektrische auto’s 30,8% van de nieuwe autoverkopen vertegenwoordigden, een stijging van 7,5% ten opzichte van 2022.

Onderzoek van onze redactie wijst uit dat Suriname zijn infrastructuur moet verbeteren om de overgang naar elektrisch rijden te faciliteren.

Een groot voordeel voor het land is dat veel huizen beschikken over een garage of ruimte voor de deur, waardoor het opladen van elektrische auto’s relatief eenvoudig is.

Gezien de compacte en dichtbevolkte aard van Paramaribo zijn er ook minder publieke laadplekken nodig.

“Er bestaan nu al snelladers die de accu binnen een halfuur kunnen volladen,” zegt Soeroechomento tot slot, wat de aantrekkingskracht van elektrische voertuigen nog verder vergroot.

Foto: sociale media