LVV en FAO werken aan duurzame landbouw en voedselzekerheid in Suriname

Groenten

Op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft woensdag de ondertekening plaatsgevonden van de Country Programming Framework (CPF).

De ondertekening van de CPF geschiedde tussen LVV-minister Parmanand Sewdien en Mario Lubetkin, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) Assistant Director General.

Bij de ondertekening waren ook aanwezig de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai en van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking, directeur Elizabeth Bradley.

De CPF bestrijkt de periode 2023 tot 2026 en stelt drie prioriteitsgebieden vast als leidraad voor de FAO-samenwerking en steun aan de regering van Suriname. Het doel is om de komende drie jaar innovatieve internationale “best practices” en wereldwijde standaarden samen te brengen met nationale en regionale expertise.

De “Multi-country Sustainable Development Cooperation Framework (MSDCF) 2022-2026” van de VN, geeft richting aan de ontwikkelingsinspanningen van landen van het Caribisch gebied om de doelstellingen van de “Sustainable Development Agenda 2030” (Duurzame Ontwikkelings Agenda 2030) te bereiken.

De MSDCF beschrijft de collectieve visie voor het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) op basis van nationale ontwikkelingsprioriteiten.

De huidige MSDCF bestrijkt de periode 2022-2026 en is opgesteld in nauwe samenwerking met relevante belanghebbenden, namelijk de overheid, de particuliere sector, maatschappelijke organisaties, coöperaties, consumentenorganisaties en de academische wereld.

De MSDCF bestaat uit een ‘Visieverklaring’ en vier ‘Prioriteitsgebieden’ (in wezen ‘Welvaart’, ‘Mensen’, ‘Planeet’ en ‘Vrede’); en acht ‘Outcomes’. De MSDCF identificeert mensen die het grootste risico lopen om achter te blijven.

De CPF van de FAO ontleent zijn interventies aan de doelstellingen en resultaatgebieden die in de MSDCF zijn vastgesteld.

De CPF 2023-2026 zal bijdragen tot de resultaten en doelstellingen die zijn vastgesteld in het kader van drie van de vier prioriteitsgebieden van de MSDCF, namelijk:

• Prioriteitsgebied 1: Welvaart
Gedeelde welvaart en economische veerkracht

• Prioriteitsgebied 2: de Mens
Gelijkheid, welzijn en niemand achterlaten

• Prioriteitsgebied 3: Planeet
Weerbaarheid tegen klimaatverandering en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Deze prioriteitsgebieden dragen bij aan de MSDCF-theorie van verandering, die voorziet in een Caribisch gebied dat tegen 2030 al zijn SDG-doelstellingen heeft behaald. Programma’s zullen worden uitgevoerd waarbij ondersteuning aan Suriname zal worden gegeven om de Sustainable Development Goals te halen.

CPF-prioriteiten en beoogde ontwikkelingsresultaten

SDG 1 (Geen armoede), SDG 2 (Geen honger), SDG 5 (Gendergelijkheid) en SDG 10 (Ongelijkheid verminderen) zijn de prioriteitsgebieden voor transformatie van agrovoedingssystemen waarbij de focus is op betere productie, betere voeding, beter milieu en een beter leven.