De Taalclub: Een initiatief om de taal- en spraakontwikkeling van kinderen in Suriname te stimuleren

De Taalclub suriname

De Taalclub is een initiatief vanuit Stichting Taal uit de Box, waarbij de logopedisten Charmain Belfor van Logopedie Praktijk ‘De Praatbox’ en Eartha Bernardine van Logopedie Praktijk ‘Logopedie ook voor jou!’ de drijvende krachten zijn achter dit project.

De Stichting organiseert maandelijks de Taalclub met als doel kinderen een positief ’taalavontuur’ te bieden dat interactief voorlezen combineert met taalplezier rondom een specifiek thema. Het recentste thema was ‘Cultuur en Vrijheid’.

Afgelopen zaterdag vond de vierde editie van de Taalclub plaats, waarbij het doel was om op een creatieve en speelse manier taal aan te bieden aan kinderen.

De initiatiefnemers benadrukken het belang van interactief voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen. In 2018-2019 heeft de Research Unit Logopedie (RUL) onder vijfjarige kleuters een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de mondelinge taalvaardigheid van kinderen. Uit dit onderzoek bleek dat Surinaamse kinderen nog niet voldoende taalvaardig zijn.

Door het beperkte aantal logopedisten in Suriname, besloten Charmain en Eartha om via groepsactiviteiten een bredere doelgroep te bereiken in plaats van zich uitsluitend te richten op individuele poli-cliënten met specifieke logopedische stoornissen.

Bij elke editie staat een uniek thema centraal, maar de basis is altijd interactief voorlezen. Dit houdt in dat er bij het voorlezen veel vragen worden gesteld, wat de interactie en de taal- en spraakontwikkeling van het kind bevordert.

Voor de derde editie van de Taalclub was de doelgroep kinderen van vier tot acht jaar, terwijl bij de vierde editie de doelgroep 4 – 12 jaar was.

De animo was groot en de logopedisten waren tevreden met de opkomst en participatie van kinderen met hun ouders. De eerste edities van de Taalclub vonden plaats in Wanica, maar er zijn plannen om ook andere districten en buurten aan te doen.