OIS herhaalt verzoek aan regering: Keur Escazú – overeenkomst goed

chan santokhi en ronnie brunswijk inheemsen indianen grondenrechten

De Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) doet nogmaals aan de regering het verzoek om conform artikel 104 lid 1 van de Grondwet de conceptwet van toetreding tot de “Escazú Agreement” goed te keuren.

Tijdens de officiële herdenking van de Nationale Dag der Inheemse Volken in Suriname op 9 augustus in de Palmentuin is wederom een beroep op de regering gedaan voor ratificatie van de Escazú-overeenkomst.

De eerste oproep is gedaan op 2 oktober 2023 bij de indiening van de 10 conceptwetten over de mensenrechten van inheemse volken aan de voorzitter van De Nationale Assemblee Marinus Bee.

De conceptwet houdende de goedkeuring van de toetreding van de republiek Suriname tot de Escazú-overeenkomst behoort tot de 10 conceptwetten die is aangeboden aan de voorzitter van DNA ter behandeling en goedkeuring.

Escazú-overeenkomst

De overeenkomst is een regionaal mensenrechten instrument. Dit verdrag versterkt de band tussen mensenrechten en milieuverdediging door verplichtingen op te leggen aan de staten die partij zijn, met betrekking tot de bescherming van milieu-mensenrechtenverdedigers (EHRD’s) .

Dit verdrag is op 4 maart 2018 aangenomen in Escazú, Costa Rica en op 22 april 2021 in werking getreden.

Het verdrag heeft tot doel de volledige en effectieve tenuitvoerlegging in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van het recht op toegang tot milieu-informatie, inspraak van het publiek in het milieubesluitvormingsproces en toegang tot de rechter in milieuaangelegenheden te waarborgen.

Het is ook de eerste bindende overeenkomst die specifieke bepalingen bevat over de verbintenissen van staten om een veilige omgeving te waarborgen voor personen, groepen en organisaties die de mensenrechten in milieuaangelegenheden bevorderen en verdedigen.

Deze bepalingen omvatten het nemen van maatregelen voor het onderzoeken en bestraffen van aanvallen, bedreigingen en intimidatie tegen hen.

Het verdrag is één van de meest effectieve instrumenten om staten ter verantwoording te roepen, rechten te verdedigen en de gezondheid van mensen en van de planeet te beschermen.

Met het ratificeren en implementeren van dit verdrag wordt een broodnodige boodschap naar milieu- en mensenrechtenverdedigers en naar de internationale gemeenschap gestuurd dat ons land serieuse inspanningen verricht om de negatieve effecten van klimaatverandering op het leven op aarde tegen te gaan.

Gelet op het beschermen van de planeet is ons land verplicht om ontbossing te bestrijden, de rechten van inheemse volkeren te beschermen en verdedigen en een leidende rol te spelen bij het reageren op de klimaatcrisis.

Dit verdrag biedt de mogelijkheden van verdedigers voor mensenrechten en milieu om deel te nemen aan milieubesluitvormingsprocessen en het blijven strijden voor de bescherming van het milieu.

Inheemse milieu mensenrechtenverdedigers

Gelet op het feit dat de Surinaamse inheemse activisten (strijders) gerekend kunnen worden tot milieuverdedigers van mensenrechten en zij vaker prosteren tegen het beleid van de regering over gronduitgifte in inheemse grondgebieden waarbij het milieu en de bosgebieden worden vernietigd door de grootschalige bosbouw en de kleinschalige mijnbouw vooral in het Lawa gebied, komen hun leven in gevaar.

Vandaar dat het noodzakelijk is dat Suriname toetreedt tot het Verdrag, waardoor de inheemse milieu mensenrechtenverdedigers rechten kunnen ontlenen van het Verdrag ter bescherming van hun leven en het leven van de inheemse gemeenschappen.

De inwerkingtreding van Escazú Agreement moet zorgdragen dat justitiële autoriteiten niet snel overgaan tot het gebruiken van vuurwapengeweld tegen onze inheemse milieu mensenrechtenverdedigers.

Integendeel biedt het Verdrag justitiële bescherming aan milieu mensenrechtenverdedigers. Surinaamse justitiële autoriteiten zullen voorzichtigheid moeten betrachten bij hun optreden tegen inheemse milieu mensenrechtenverdedigers.

Foto: President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk bij de viering van de Dag der Inheemsen in de Palmentuin.