De brutaliteit van de minister van Onderwijs…

minister ori suriname

INGEZONDEN – Hoe kan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) besluiten doordrukken die geen wettelijke basis hebben?

Deze vraag rijst bij velen nu minister Henri Ori rigoureuze veranderingen binnen het onderwijs doorvoert zonder de benodigde wettelijke fundamenten. Het is een grove nalatigheid en een gevaarlijke ontwikkeling voor de toekomst van ons onderwijs.

Het ministerie kondigt vol trots aan dat er gewerkt wordt aan nieuwe wetten voor het basisonderwijs, de leerplicht en het toezicht op de kwaliteit van het onderwijs.

Echter, deze wetten zijn nog toekomstmuziek en moeten nog door De Nationale Assemblee worden goedgekeurd.

Minister Ori lijkt te vergeten dat elke wijziging in de wettelijke structuur van het onderwijs eerst door het parlement moet worden goedgekeurd en gestoeld moet zijn op een wettelijke basis.

Het is onverantwoord en onaanvaardbaar dat de minister scholen dwingt om instructies te volgen die geen wettelijke basis hebben. Het is alsof we het vertrouwen in de fundamenten van onze rechtstaat verliezen.

Schoolleiders, leerkrachten, onderwijsdeskundigen, ouders en andere belanghebbenden moeten nu in opstand komen en de minister en zijn ministerie voor het gerecht slepen.

Het gaat hier niet alleen om bureaucratische nalatigheid; het gaat om de toekomst van onze kinderen die op het spel staat.

De huidige situatie binnen het onderwijs kan alleen maar als een ramp worden omschreven. Het systeem is volledig gecrasht en de president zwijgt.

In plaats van te handelen en verantwoordelijkheid te nemen, zien we dat er drie wetten worden voorbereid die pas in het najaar door De Nationale Assemblee zullen worden behandeld.

In de tussentijd zijn alle scholen, inclusief de particuliere instellingen, verplicht om de instructies van het ministerie te volgen. Minister Ori benadrukt tijdens een persconferentie dat wie hiertegen ingaat, de gevolgen zal merken.

Hoe kan de minister beweren dat er juridisch niets aan de hand is wanneer hij een hele onderwijshervorming doorvoert zonder de juiste wettelijke stappen te volgen?

Dit soort willekeurige beslissingen en autoritaire maatregelen zijn niet alleen in strijd met de wet, maar ook met het vertrouwen en de hoop die wij als samenleving hebben in ons onderwijsstelsel.

Het is hoog tijd dat we als samenleving, inclusief schoolleiders, leerkrachten, ouders en deskundigen, onze stem laten horen. We moeten ons verenigen en de minister ter verantwoording roepen.

Alleen door gezamenlijk op te treden en juridische stappen te ondernemen, kunnen we voorkomen dat de toekomst van onze kinderen nog verder in gevaar wordt gebracht.

Onze kinderen verdienen een stabiel, wettelijk onderbouwd en kwalitatief hoogstaand onderwijssysteem, en het is aan ons om daarvoor te vechten.

M.S.