GFC Nieuws -analist Pinas heeft uitgelegd dat de zorgwekkende situatie die zich in de Verenigde Staten voordoet, waar zwangere vrouwen in nood soms niet op tijd worden geholpen vanwege strenge abortuswetgeving, niet snel in Nederland of Suriname zal voorkomen.
In sommige Amerikaanse staten zoals Texas durven artsen geen medische ingrepen uit te voeren, zelfs niet wanneer deze noodzakelijk zijn om het leven van de vrouw te redden.
Dit uit angst voor juridische vervolging, aangezien zij zware gevangenisstraffen riskeren als zij de strikte abortusregels overtreden.
In de VS zijn er meerdere gevallen bekend waarin vrouwen in verwachting hun leven in gevaar zagen komen omdat artsen bang waren om in te grijpen.
Zo zijn er meldingen van vrouwen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap die niet direct geholpen werden, ondanks het feit dat dit levensbedreigend kan zijn.
De analist legt uit dat zowel Nederland als Suriname een andere benadering hebben ten aanzien van abortus en de medische zorg rondom zwangerschap.
“In Nederland is abortus legaal en sterk gereguleerd, met de nadruk op de gezondheid en autonomie van de vrouw. Artsen kunnen zonder juridische angst handelen wanneer het leven van de moeder in gevaar is.
Ook in Suriname, waar de gezondheidszorg primair gericht is op de veiligheid van de patiënt, bestaat niet dezelfde juridische druk als in de VS.
Beslissingen worden gemaakt op basis van medische noodzaak, zonder de dreiging van zware straffen.”
Volgens de observator zorgt deze situatie ervoor dat de gezondheidszorg in zowel Nederland als Suriname zich blijft richten op het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van patiënten, zonder angst voor juridische consequenties.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com