DNL- voorzitter Mungra niet blij met uitspraken Surinaamse vicepresident Brunswijk

mungra dharm

DNL-voorzitter Dharm Mungra heeft fel gereageerd op recente uitspraken van ABOP- leider en vicepresident van Suriname, Ronnie Brunswijk.

Brunswijk had gisteren zijn ongenoegen geuit over de recente uitspraak van het Constitutioneel Hof van Suriname, dat de verhoging van de waarborgsom voor politieke partijen met 1000% als ondemocratisch en disproportioneel had beoordeeld.

Brunswijk betoogde dat het onacceptabel is dat enkele mensen een wet die door 51 parlementariërs is goedgekeurd ongeldig kunnen maken. Hij stelde dat het besluit van het Constitutioneel Hof in strijd is met democratische principes.

Het Constitutioneel Hof oordeelde echter dat de verhoging van de waarborgsom disproportioneel, ondemocratisch en onnodig is.

Het Hof bekritiseerde de wet als “een uiterst verfoeilijke maatregel die tegen alle democratische principes en internationaal gangbare wetgeving ingaat”.

In een scherpe reactie wees Mungra in gesprek met GFC Nieuws erop dat Suriname een democratie is met 600.000 burgers die baat hebben bij eerlijke en democratische wetten.

Hij verwierp het argument dat het terugdraaien van de wet onterecht zou zijn omdat het door 51 parlementariërs is goedgekeurd. De DNL- topman stelde dat in de wereldgeschiedenis vele wetten, goedgekeurd door parlementen, later ongrondwettelijk zijn verklaard.

“Te doen alsof dit een unicum is, getuigt van onverbeterlijkheid of grote domheid,” zei Mungra.

Hij riep degenen die het niet eens zijn met democratische principes op om te verhuizen naar landen zoals Rusland of Noord-Korea, waar hun opvattingen wellicht beter passen.

Hij benadrukte dat echte democratie vereist dat wetten ethisch en rechtvaardig zijn, ongeacht het aantal parlementariërs dat ze goedkeurt.