Suriname in de greep van haat en afbraak, deskundigen slaan alarm

Racisme discriminatie

Een psycholoog verbonden aan het KIVC heeft tegenover GFC Nieuws verklaard dat Suriname momenteel te maken heeft met een verontrustende trend van het neerhalen, beledigen en zelfs criminaliseren van elkaar.

Personen worden dagelijks op sociale media door het slijk gehaald met vaak ongefundeerde beschuldigingen.

Volgens de expert leven we in een tijdperk waarin er op ongekende wijze misbruik wordt gemaakt van het delen van meningen, waarbij men vaak de grenzen van het toelaatbare overschrijdt.

Vooral politici in Suriname van zowel de oppositie als de coalitie zijn regelmatig slachtoffer van leugencampagnes, waarbij de waarheid subtiel wordt verdraaid.

Het KIVC is van mening dat er een brede discussie moet worden opgestart over de vraag of Suriname baat heeft bij een continue sfeer van haat en afbraak.

Geor Hering maakt zich zorgen

Ook de entrepreneur en weldoener Geor Hering uitte zijn zorgen hierover aan GFC Nieuws. Hij is van mening dat de huidige trend niet de juiste kant op gaat.

“In plaats van elkaar steeds  af te breken, kwetsen of vals te beschuldigen, zou het voor Suriname veel gunstiger zijn om elkaar te helpen, dus ondersteunen en vooruit te brengen.

Je hebt er namelijk helemaal niets aan om anderen, ook al heb je een andere zienswijze, de grond in te boren. Kritiek mag en moet vaak zelfs, maar dan wel met respect en het doel om verbeteringen te bewerkstelligen, dus te poweren, en niet om elkaar klein te krijgen,” aldus Hering.

De gevolgen van deze negatieve spiraal kunnen ernstig zijn, beweert de deskundige van het KIVC. Onderzoek toont volgens haar aan dat constante blootstelling aan negatieve en vijandige omgevingen kan leiden tot verhoogde stressniveaus, angst en depressie bij individuen.

Dit kan de sociale cohesie ondermijnen en een gevoel van wantrouwen en vijandigheid in de Surinaamse gemeenschap verder aanwakkeren.

“Wanneer mensen elkaar voortdurend neerhalen zoals dat nu in Suriname gebeurt, wordt de maatschappelijke samenhang verzwakt, wat op lange termijn economische en sociale vooruitgang kan belemmeren”, legt ze verder uit.

Daarom pleiten zowel de psycholoog als Hering voor een cultuurverandering waarbij respect en ondersteuning centraal staan.

Samenwerking en positieve kritiek kunnen leiden tot constructieve oplossingen en een gezondere, meer harmonieuze samenleving.

Het KIVC roept dan ook op tot een nationaal debat om deze kwestie aan te pakken en de trend van negativiteit te doorbreken.