Santokhi ondersteunt lancering digitale overlijdensakte als eerste stap in digitalisering overheid

digital3

Digitalisering van de overheid verhoogt de efficiëntie en toegankelijkheid van overheidsdiensten door administratieve processen te automatiseren en te moderniseren.

Het verbetert ook transparantie en betrouwbaarheid, vermindert kosten en stimuleert innovatie door gegevensverwerking en -analyse te optimaliseren.

Op vrijdag 2 augustus heeft president Chandrikapersad Santokhi zijn vertrouwen uitgesproken in de voortgang van het digitaliseringsproces van de overheid.

De lancering van de digitale overlijdensakte, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met het Information Systems for Health (IS4H) team, vond plaats in Courtyard By Marriott Paramaribo.

Deze digitalisering beoogt de generatie van kwalitatieve, gestandaardiseerde data, wat de dienstverlening aan burgers zal verbeteren.

President Santokhi noemde het programma een belangrijke ontwikkeling, vooral als het systeem integer en professioneel is en voldoet aan de wet op elektronische data.

“Het systeem moet juridisch gedekt zijn”, aldus het staatshoofd.

Hij benadrukte dat het regeringsbeleid gericht is op de ontwikkeling van een digitale overheid die alle sectoren omvat.

“Het beleid streeft naar een transparante en gedigitaliseerde overheid om de efficiëntie en effectiviteit van de dienstverlening aan de samenleving te verhogen.”

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die samen met de directeuren Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid en Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken (BiZa) aanwezig was bij de lancering, legde uit dat de registratie van een overleden persoon momenteel nog plaatsvindt via een papieren overlijdensakte-systeem, dat in de jaren 60 is ontwikkeld.

Dit systeem, dat naar de burgerlijke stand wordt gestuurd voor administratieve verwerking, heeft geleid tot fouten bij het invullen van formulieren.

“Dit zorgde ervoor dat accurate en betrouwbare informatie een grote uitdaging was”, zei de bewindsman.

Met de nieuwe digitale oplossing kan de arts een applicatie op zijn telefoon downloaden en de overlijdensakte invullen.

Er zal een overgangsperiode zijn voor het verwerken van de data, waarna vanaf 1 januari 2025 het hele proces digitaal zal verlopen.

Minister Ramadhin accentueerde dat de gedigitaliseerde overlijdensakte het eerste onderdeel is van het IS4H-project en een belangrijke mijlpaal vormt.

De gegevens worden opgeslagen in het Health Information Exchange Platform (HIEP) en zijn via dit platform toegankelijk voor het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), wat hun rapportagecapaciteit zal verbeteren.

“Dit is een belangrijke stap in ons volksgezondheidssysteem.”

Het doel is ook om de dienstverlening aan de burger te verbeteren door de koppeling met het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), waarmee inzage in demografische gegevens en overlijdensdata mogelijk wordt.