Prison Fellowship Suriname viert 25-jarig bestaan en kijkt naar de toekomst

Prison Fellowship Suriname

Op 30 juli 2024 heeft Prison Fellowship Suriname (PFS) haar 25-jarig bestaan herdacht. Saskia Wirodikromo-Dopo, voorzitter van het bestuur, beschreef het jubileum als een bijzonder moment voor de organisatie om samen met haar netwerkpartners, vrijwilligers, vrienden en kennissen te vieren.

“Voor ons is dit een bijzondere mijlpaal waar God ons op de eerste plaats doorheen heeft gebracht,” zei ze.

Het jubileum bood een gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen 25 jaar en te reflecteren op de geboekte vooruitgang. Wirodikromo-Dopo benadrukte het belang van de ondersteuning die PFS biedt aan zowel gevangenen als hun gezinnen, vooral de kinderen.

Het moment diende ook als een kans om te evalueren hoe de organisatie zich heeft ontwikkeld en welke lessen zijn geleerd.

In de afgelopen jaren heeft PFS zich ontwikkeld van zorg op maat hulpverlening naar bredere zorg. “We zijn niet alleen gebleven bij het vergaderen en alleen woorden uitspreken, maar hebben die woorden ook in actie laten komen,” merkte Wirodikromo-Dopo op.

De organisatie heeft haar focus uitgebreid naar zowel pastorale als sociaal-maatschappelijke hulpverlening, met initiatieven zoals Basic Life Skills-trainingen, praatgroepen en verzoeningsactiviteiten.

In de afgelopen periode heeft PFS haar netwerk uitgebreid en nieuwe initiatieven opgezet, waaronder de oprichting van een zorgunit die zowel pastorale als sociaal-maatschappelijke hulpverlening omvat.

“We hebben veel aan werving gedaan waardoor ons korps is uitgebreid,” zei Wirodikromo-Dopo. De organisatie heeft ook meer netwerken opgebouwd met gelijkgerichte organisaties en andere partners die bijdragen aan hun missie.

Voor de toekomst heeft PFS ambitieuze plannen. Wirodikromo-Dopo legde uit: “We willen werken aan onze netwerkuitbreiding en ons richten op specialisatie binnen deze netwerken.”

Een belangrijk aandachtspunt is de nazorg. Momenteel werkt PFS samen met de organisatie Josaha voor de opvang van vrouwen die na detentie moeite hebben met het opbouwen van een stabiel leven.

Wirodikromo-Dopo benadrukte ook het gebrek aan transitiehuizen voor mannen en jongeren: “Dat is een zorgpunt in de nazorg waar we de komende periode achteraan willen gaan zitten.”

PFS is van plan om het bedrijfsleven meer te betrekken bij hun werk, met een focus op investeringen in resocialisatie. Ook wil de organisatie awareness-programma’s opzetten voor de samenleving om te benadrukken dat, “ook al heeft iemand in detentie een fout begaan, het nog steeds een mens is.”

Ze voegde eraan toe dat de samenleving moet begrijpen dat gevangenen uiteindelijk weer terugkeren naar de maatschappij en dat vroege interventie tijdens de detentieperiode cruciaal is.

Op 1 augustus 2024 heeft een nieuw bestuur het voorzitterschap overgenomen, wat een nieuw hoofdstuk voor de organisatie markeert.