Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) ontwikkelt randvoorwaarden voor de ruimtelijke ontwikkeling van het land

succes

Om een deugdelijke ruimtelijke ordening tot stand te brengen zijn randvoorwaarden nodig.

Het Directoraat Ruimtelijke Ordening van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), timmert sedert haar instelling in 2020 aan de weg om de nodige randvoorwaarden te creëren zoals de wet voor de ruimtelijke ordening, de visie voor de ruimtelijke ontwikkeling van het land, structuurvisies van de districten en standaarden en richtlijnen voor de verschillende sectoren.

Al deze randvoorwaarden zijn belangrijk om het land ruimtelijk goed te kunnen ontwikkelen.

Thans heeft het ministerie de standaarden en richtlijnen voor de ruimtelijke inrichting van het land af, welke tot stand zijn gekomen met veel inspanning en consultaties met relevante stakeholders.

De standaarden en richtlijnen zijn vervat in een document en is aangeboden aan minister Marciano Dasai.

Met dit resultaat heeft het Ministerie van ROM baanbrekend werk verricht en hiermee een mijlpaal bereikt in de historie van de ruimtelijke ordening in Suriname.

De standaarden en richtlijnen voor de ruimtelijke inrichting van het land heeft minister Dasai aangeboden aan de President en aan de ministers en heeft met een presentatie het geheel
verduidelijkt.

De regering ziet de toepassing daarvan in de ruimtelijke ontwikkeling van het land.

Bij de ruimtelijke inrichting van een gebied komen activiteiten van te pas, welke niet of niet juist op elkaar zijn afgestemd.

Vaak zijn er geen duidelijke standaarden en richtlijnen waaraan de activiteiten getoetst moeten worden bij het ruimtelijk inrichten van een gebied.

Het gevolg is, ruimtelijke chaos in plaatst van ruimtelijke ordening.

Nu dit toetsingskader er is, zullen de activiteiten van elke instantie in het kader van de ruimtelijke inrichting of herinrichting van een gebied, hieraan getoetst moeten worden.-.