Suriname lanceert eerste energie gids:een stap naar duurzame energie en transparantie

zonnepanelen energie

De Suriname Energy Chamber (SEC) heeft de Suriname Energy Guide 2024-2025 officieel gelanceerd.

Deze eerste editie van de gids is op 31 juli 2024 gepresenteerd in het bijzijn van president Chandrikapersad Santokhi, die het eerste exemplaar in ontvangst nam.

Volgens het staatshoofd is deze gids belangrijk voor het vormen van een duurzame energiestrategie.

De Suriname Energy Guide 2024-2025 is ontwikkeld met als doel de energiesector te verbinden.

Deze gids zorgt voor een verbeterde zichtbaarheid en transparantie van alle stakeholders in de energiesector.

“De Energy Guide is meer dan enkel een informatiebron”, zegt SEC-voorzitter Orlando Olmberg.

“Het is een instrument dat Suriname ondersteunt in het benutten van diens positie als ‘groenste land’ en carbon-negatief land”.

“Het doel is om de private sector te begeleiden in het adviseren van de overheid over hoe deze positie behouden en zelfs verbeterd kan worden”.

De gids speelt daarnaast een belangrijke rol in het bevorderen van ‘local content development’ en biedt een uitgebreide bron van informatie over de energiesector in Suriname.

Zowel nationale als internationale bedrijven kunnen waardevolle gegevens vinden over de sector en de betrokken bedrijven.

President Chandrikapersad Santokhi vindt de Energy Guide lovenswaardig.

“Deze gids biedt niet alleen inzicht op nationaal niveau, maar ook internationaal, over ons pad naar het gebruik van schonere energie.”

Het staatshoofd is van mening dat Suriname goed op weg is in de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.

De gids draagt verder ook bij aan het vormen van een duurzame energiestrategie voor het land, wat haar positie zal steunen op internationale fora zoals de komende COP29.

De Energy Guide is volgens president Santokhi ook een manier om de voortgang in het traject van energievoorziening vast te leggen en te monitoren.

“Thans wordt meer dan 50% van de energie in Suriname opgewekt uit hernieuwbare bronnen, waaronder waterkracht”.

“Thermische energie wordt afgebouwd, terwijl hydro-, wind- en zonne-energie een significante bijdrage zullen leveren aan emissiereductie en een veel schoner milieu, nu en in de toekomst.”

Met de gids worden de verschillende initiatieven op het gebied van wind- en zonne-energie goed in kaart gebracht voor een breder publiek.