Nadat een artikel werd gepubliceerd over een 70-jarige man die SRD 810 moest betalen voor een medicijn bij de ene apotheek en niets bij een andere, hebben steeds meer burgers hun frustraties geuit over de hoge en wisselende medicijnkosten in Suriname.
Deze situatie heeft de aandacht gevestigd op een groeiend probleem, vooral voor SZF-verzekerden.
Veel burgers melden een gebrek aan controle op medicijnprijzen en wijzen op de enorme variatie in kosten. Dit zorgt voor onzekerheid en frustratie. Er is een dringende behoefte aan betaalbare medicijnen en betere controle bij de apotheken
. Inwoners roepen de overheid op om actie te ondernemen en te zorgen voor transparantie en eerlijke prijsafspraken.
Voorheen werden medicamenten centraal ingekocht bij de Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS), wat zorgde voor vaste prijzen.
Tegenwoordig importeren apotheken zelf hun medicijnen, wat leidt tot uiteenlopende prijzen en grote verschillen tussen apotheken. Deze decentralisatie heeft geresulteerd in onvoorspelbare medicijnkosten.
Het Staatsziekenfonds (SZF) heeft prijsafspraken met de meeste apotheken om kosten voor verzekerden te beheersen. Echter, deze afspraken zijn niet altijd sluitend.
Soms bereikt het SZF geen overeenstemming met een apotheek over de prijs van een medicijn, waardoor verzekerden zelf moeten betalen. Dit leidt tot onverwachte en soms hoge kosten, wat vooral problematisch is voor ouderen en mensen met een beperkt inkomen.
Op 29 maart deelde onderdirecteur van Volksgezondheid Ritesh Dhanpat met de huisartsen in Suriname dat er geregeld klachten zijn over de betaling of bijbetaling van medicijnen bij apotheken.
Hij benadrukte dat er een overeenkomst tussen verzekeraars en dienstverleners is die deze gevallen regelt.
Patiënten die geconfronteerd worden met onverwachte kosten kunnen een formele klacht indienen bij de Economische Controle Dienst (ECD) via [deze link].
Het is volgens Dhanpat belangrijk dat klachten formeel worden ingediend voor een adequate afhandeling, aangezien veel mensen niet goed op de hoogte zijn van de juiste procedures.
De algemeen directeur van SZF is door GFC Nieuws ook benaderd voor een nadere verklaring over deze kwestie, maar heeft vooralsnog niet gereageerd.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com