Cognitieve en psychologische test verplicht stellen voor komende Surinaamse president

suriname president iq test intelligentie

COLUMN- Suriname zou er goed aan doen om het verplicht te stellen dat toekomstige presidenten een intelligentie- en psychologische test ondergaan.

Het bezitten van een diploma biedt geen garantie voor het vermogen om effectief en bekwaam te regeren.

Hoewel specifieke kennis misschien voldoende is, schieten de vaardigheden om complexe problemen op te lossen vaak tekort, en deze zijn essentieel voor een staatshoofd.

Neem de 45ste president van Amerika, Donald Trump. Tijdens een interview vandaag met de “Black Journalists Convention” reageerde hij op de vraag of hij zou opstappen als bleek dat hij zijn werk niet meer naar behoren kon uitvoeren.

Zijn antwoord was ja, en hij pleitte ervoor dat het staatshoofd van Amerika verplicht een cognitieve test zou moeten ondergaan.

Als de Verenigde Staten, een land met enorme middelen en een sterke democratische traditie, zulke maatregelen overweegt, waarom zouden wij dan niet volgen?

Surinaamse ministers en andere DNA-leden lijken nauwelijks in staat om eenvoudige vraagstukken op te lossen, wat wijst op een schrijnend gebrek aan cognitieve capaciteiten.

Hoe zij hun diploma’s hebben behaald, blijft een groot raadsel. Deze incompetentie leidt Suriname richting de afgrond.

De screening door middel van een intelligentietest, gecombineerd met behaalde diploma’s, geeft een veel bredere indruk van het cognitief vermogen van een kandidaat.

De gemiddelde IQ-score van een populatie in het westen ligt meestal rond de 100, maar voor een president zou een hogere score wenselijk zijn, bijvoorbeeld boven de 120, wat wijst op superieure intellectuele capaciteiten.

Het is een noodzaak indien wij het land naar een hoger niveau willen tillen.

Het verplicht stellen van deze tests zal niet alleen helpen om bekwame leiders te selecteren, maar ook om het vertrouwen van de bevolking in hun regering te herstellen.

Afbeelding ter illustratie.