De Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Robert Faucher, zal samen met vertegenwoordigers van het Directoraat Nationale Veiligheid van Suriname (DNV) en andere belanghebbenden woensdag deelnemen aan een openingsceremonie voor een Technische Workshop over Milieucriminaliteit in Suriname.
Deze workshop maakt deel uit van het ECOS-programma (Regional Cooperation to Address Environmental Crimes) van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID).
De workshop zal de belangrijkste uitdagingen van Suriname in het aanpakken van milieucriminaliteit bespreken en de mogelijkheden identificeren waarbij het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) ondersteuning kan bieden.
Via het ECOS-programma zal USAID helpen de regionale samenwerking te verbeteren en de capaciteit van handhavings- en rechtssystemen te versterken om natuurmisdrijven op te sporen, te onderscheppen, te onderzoeken en te vervolgen in Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname.
Natuurmisdrijven omvatten onder andere de handel in wilde dieren, illegale houtkap en mijnbouw, misdaden gerelateerd aan illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij, en de illegale mijnbouw en handel in mineralen, edelmetalen en edelstenen.
Transnationale natuurmisdrijven blijven bestaan in het Amazonegebied, voornamelijk als gevolg van wijdverspreide corruptie, georganiseerde criminele netwerken en het gebrek aan grensoverschrijdende samenwerking en handhaving.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com