Gisteren heeft zich een schokkend incident voorgedaan voor een winkel in Albina, gelegen in het oosten van Suriname.
Een vrouw is neergeschoten door vermoedelijk haar partner, die mogelijk een militair is. De reden voor deze gewelddaad is nog niet bekend. Na het neerschieten van de vrouw heeft de dader zichzelf ook verwond met het wapen.
Wat bijzonder opvalt, is de manier waarop dit incident op sociale media is verspreid. Beeldmateriaal van de gewonde vrouw die zichtbaar aan het bloeden was en moeite had met ademen, werd snel gedeeld en ging viraal.
Dit roept belangrijke vragen op over de ethiek en de gevolgen van het delen van zulke schokkende beelden.
De vraag die bij velen rijst is kan dat eigenlijk wel en moeten deze mensen niet beboet worden? In veel landen worden er strikte regels gehanteerd voor het delen van expliciete en gewelddadige inhoud op sociale media.
In sommige gevallen kunnen mensen die dergelijk materiaal verspreiden geconfronteerd worden met boetes of zelfs juridische vervolging.
Het argument is dat het verspreiden van deze beelden niet alleen een gebrek aan respect toont voor de slachtoffers en hun families, maar ook kan leiden tot secundaire victimisatie en trauma’s bij degenen die de beelden zien.
In diverse landen, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zijn er strenge wetten die het delen van expliciet en gewelddadig beeldmateriaal verbieden.
In andere landen, zoals de Verenigde Staten, is er meer ruimte voor vrijheid van meningsuiting, hoewel sociale mediaplatforms zelf vaak richtlijnen hebben die dergelijke inhoud beperken.
De situatie in Albina toont aan dat er in Suriname mogelijk een gebrek aan duidelijke richtlijnen en handhaving is op dit gebied.
Het is volgens critici nodig dat er een balans wordt gevonden tussen het recht op informatie en de bescherming van de waardigheid en privacy van individuen.
Respect voor de familie van het slachtoffer is hierbij van groot belang, vinden ze.
Het ongecontroleerd delen van beelden van het incident kan extra leed veroorzaken bij de nabestaanden die geconfronteerd worden met de gruwelijke beelden van hun geliefde.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com