Training voor digitale dataverzameling pilot census van start

digital

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is gestart met trainingen voor een pilot census ter voorbereiding op de komende grote volkstelling in oktober 2024.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale dataverzameling middels de Computer Assisted Personal Interview (CAPI) applicatie.

Deze pilot census dient als een cruciale testfase om de operationele aspecten en de effectiviteit van het veldwerk te evalueren.

De trainingen zijn in volle gang voor de pilot die op 7 augustus 2024 van start gaat. Guilliamo Koornaar, Census Coördinator bij het ABS, zegt dat het de bedoeling is de verschillende aspecten van het veldwerk, met name de vragenlijst uit te testen.

“Het wordt een mini-volkstelling in Paramaribo, Wanica, Nickerie en delen van het binnenland. Deze test stelt ons in staat om eventuele knelpunten te identificeren en aan te pakken, zodat we goed voorbereid zijn voor de grote telling in oktober”, aldus Koornaar

Er zal voor de pilot gebruik gemaakt worden van tablets voor dataverzameling met de CAPI-applicatie.

Mario Vaisman, ontwerper van de CAPI-applicatie laat doorschemeren dat dit vele voordelen met zich brengt.

“Met CAPI digitaliseren we de enquêtes die voorheen op papier werden afgenomen. De gegevens worden veilig opgeslagen op een cloudserver van ABS. Het wordt dagelijks verzonden naar ons hoofdkantoor, waardoor we real-time inzicht hebben in de voortgang van de telling”, zegt Vaisman.

Voor afgelegen gebieden zullen draagbare apparaten met 5G-verbindingen worden gebruikt zodat data aan het einde van elke dag snel en betrouwbaar naar de cloud kan worden verzonden.

“Dit stelt ons in staat om snel voorlopige resultaten te produceren, een verbetering van maar liefst 20 keer ten opzichte van traditionele ‘papieren’ methoden.”

De pilot census wordt uitgevoerd in samenwerking met BO-kantoren en districtscommissariaten, en volgt op uitgebreide voorbereidingen die het ABS sinds begin dit jaar heeft getroffen, waaronder trainingen voor veldwerkers.

Koornaar is van mening dat de pilot census is een belangrijke stap is richting een succesvolle telling in oktober.

“We zijn ervan overtuigd dat deze moderne benadering van datacollectie niet alleen nauwkeuriger zal zijn, maar ook de snelheid van informatievoorziening aan het publiek aanzienlijk zal verbeteren.”