Hoe voormalige premier van Nederland Rutte de problemen in Suriname zou aanpakken

santokhi en rutte

COLUMN – Vaker is aan mij gevraagd welke specifieke maatregelen de voormalig premier van Nederland Mark Rutte zou nemen om Suriname uit de economische malaise te halen.

President Santokhi heeft naar mijn mening niet de juiste wegen bewandeld voor economisch herstel en het creëren van welvaart.

Rutte zou indien hij het voor het zeggen zou hebben in Suriname, naar mijn mening, beslist beginnen met strikte kostenbeheersing en efficiëntie.

Dit betekent dat overheidsuitgaven streng gecontroleerd zouden worden om verspilling te minimaliseren, terwijl de efficiëntie van alle overheidsinstanties wordt geoptimaliseerd.

Daarnaast zou de Nederlander zeker stimuleringsmaatregelen introduceren, zoals belastingverlagingen, subsidies en investeringen in diverse infrastructuur. Deze maatregelen zouden banen creëren en economische activiteiten in ons land stimuleren.

Investeren in innovatie en technologie evenals diversificatie zou zeker ook hoog op zijn agenda staan. Dit zou de concurrentiekracht van de Surinaamse economie vergroten en de basis leggen voor toekomstige groei.

Het verbeteren van het ondernemingsklimaat is een andere belangrijke stap die Rutte volgens mij zou nemen.

Dit zou inhouden dat de vele bureaucratische hindernissen verminderd worden en het investeringsklimaat verbeterd wordt om binnenlandse en buitenlandse investeringen aan te trekken.

Rutte zou denk ik verder focussen op een sterk arbeidsmarktbeleid met uitgebreide scholingsprogramma’s en stimulansen voor werkgevers.

Daarnaast zou hij de export en internationale handel stimuleren door handelsverdragen en handelsmissies.

Een ander belangrijk aspect is het creëren van een sterk sociaal vangnet voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving.

Door deze maatregelen te nemen, zou Rutte waarschijnlijk Suriname op weg helpen naar economisch herstel en duurzame groei.