Tragische verdrinkingen in recreatieoorden Suriname wijzen op noodzaak waakzaamheid

cola kreek recreatie oord zwemmen vakantie

Tijdens de vakantieperiode trekken veel gezinnen in Suriname naar recreatieoorden om te genieten van de natuur en wateractiviteiten. Deze uitjes bieden een welkome ontsnapping aan de dagelijkse sleur en een kans voor quality time met het gezin.

Helaas brengen deze ontspannende momenten ook risico’s met zich mee, vooral als het gaat om waterveiligheid.

“Verdrinking is een van de grootste gevaren bij recreatieoorden”, zegt GFC Nieuws hoofdredacteur en voorzitster van het KIVC Jennifer Atmo.

Elk jaar weer komen er tragische verhalen naar boven van kinderen die tijdens een dagje uit in het water in de problemen zijn gekomen.

Deze incidenten wijzen op het belang van constante waakzaamheid van ouders en verzorgers. Om de veiligheid van jeugdigen te waarborgen, is het van groot belang dat opvoeders altijd in de buurt van hun kroost blijven en hen niet zonder toezicht in of nabij het water laten spelen. Zelfs een korte afleiding kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Het gebruik van zwemvesten voor kinderen die niet kunnen zwemmen of onervaren zijn is essentieel.

Daarnaast is het belangrijk dat men bekend is met de diepte en eventuele stromingen van het water in het recreatieoord, aangezien sommige gebieden ondiep lijken maar plotseling dieper kunnen worden.

Naast de verantwoordelijkheid van ouders, spelen ook de beheerders van recreatieoorden een rol in het waarborgen van de veiligheid. Goed opgeleid personeel, duidelijke veiligheidsinstructies en adequate noodvoorzieningen zijn onmisbaar.

In Suriname moeten vakantieoorden zich ieder jaar registreren of herregistreren en voldoen aan veiligheidsvoorschriften om goedgekeurd te worden.

Er moeten onder andere zichtbare dieptelatten aanwezig zijn en goed getrainde lifeguards.