Toename in donatieverzoeken bij KIVC door stijgende onderwijskosten in Suriname

Onderwijs studeren lezen boek

Het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) ziet een toename van donatieaanvragen van financieel zwakkere ouders en studenten in Suriname.

Een manager van het KIVC vertelt aan GFC Nieuws dat sociaal zwakkeren aangeven moeite te hebben met de hogere onderwijskosten.

Dit jaar bedragen de inschrijfkosten voor de middelbare school in Suriname SRD 800. Voor ouders met meerdere kinderen op de middelbare school brengt dit een aanzienlijke financiële last met zich mee.

Daarnaast kosten schooluniformen, die vorig jaar al SRD 350 per stuk waren op sommige scholen, dit jaar waarschijnlijk nog meer.

Aangezien de meeste ouders ten minste drie uniformen per kind kopen, lopen de kosten snel op.

Voor leerlingen van leerjaar 1 tot 8 worden geen inschrijfkosten gevraagd, maar wel materiaalkosten. Ouders klagen echter dat de scholen vaak geen materialen beschikbaar hebben.

Op sommige scholen moeten ouders voor boeken betalen en elk kwartaal kopieergeld geven. Daarnaast moeten ze zelf zorgen voor materialen voor handenarbeid.

De situatie roept vragen op over hoe ouders, vooral degenen met meerdere kinderen op school, deze kosten kunnen dragen.

De stijgende kosten voor onderwijs, van inschrijfgelden tot uniformen en materialen, leggen een zware druk op veel gezinnen in Suriname.

“Het is evident dat sociaal zwakkeren moeite hebben met de hogere tarieven,” aldus de KIVC- manager.

Deze stijgende kosten zorgen voor een groeiende ongelijkheid in het onderwijs, waar vooral financieel zwakkere gezinnen de dupe van zijn.

Het KIVC blijft zich samen met de Geor Hering Foundation↗ inzetten om deze gezinnen te ondersteunen, maar de groeiende vraag naar hulp wijst op een diepere structurele uitdaging binnen het Surinaamse onderwijssysteem.

Het is volgens het KIVC hoognodig dat er naar oplossingen wordt gezocht om de financiële druk op gezinnen te verlichten en gelijke onderwijskansen voor alle kinderen te waarborgen.

Foto ter illustratie.