Waarom Surinaamse ministers niet met de fiets naar het werk gaan zoals Nederlandse collega’s

Fiets stuur

COLUMN – In tegenstelling tot Nederlandse ministers en zelfs de premier, zullen wij in Suriname niet snel meemaken dat ministers met de fiets, de bus of lopend naar hun werk gaan.

Voormalig Nederlands premier Mark Rutte maakte er een gewoonte van om met de fiets naar het Binnenhof te gaan, zelfs wanneer hij naar de koning moest.

Ook Nederlandse ministers zijn vaker lopend of in de bus of trein gespot op weg naar hun werk. De meeste Nederlandse politici houden namelijk niet van show maken, iets wat we niet kunnen zeggen van hun Surinaamse tegenhangers.

In Suriname wil men voornamelijk laten zien hoe geslaagd men is in het leven. Het is een soort machogedrag.

Ministers en andere hooggeplaatste functionarissen arriveren vaak in de meest dure auto’s, omringd door een entourage van opvallende volgauto’s.

Dit gedrag is helaas verankerd in de cultuur en wordt gezien als een symbool van succes en status. Echter, dit vertoon van luxe heeft nadelige gevolgen.

Ten eerste draagt het bij aan de groeiende kloof tussen de regering en het volk. Terwijl veel Surinamers dagelijks worstelen om rond te komen, lijkt de extravagante levensstijl van hun leiders hen alleen maar verder te verwijderen van de realiteit van de gewone burger.

Bovendien versterkt het de perceptie van corruptie en zelfverrijking, wat het vertrouwen in de politiek verder torpedeert.

Als we een meer bescheiden en toegankelijke houding van onze politieke leiders zouden zien, zou dat niet alleen kosten besparen, maar ook een belangrijke stap zijn naar een meer gelijke en rechtvaardige samenleving.