OPINIE – Het doorstroomsysteem dat in 2022 door het ministerie van Onderwijs van Suriname werd ingevoerd, heeft geleid tot aanzienlijke problemen in het onderwijsveld.
Dit systeem stond leerlingen van het basisonderwijs toe om naar de volgende klas door te stromen zonder aan de vereiste normen te voldoen.
Voorheen werden leerlingen van de laatste klas van het basisonderwijs, leerjaar 8, geselecteerd voor het vervolgonderwijs op basis van een toets. Deze toets stelde vast of leerlingen klaar waren voor MULO, LBO ( het voormalig LBGO, LTS, ETS en ENO) waardoor achterstanden en hiaten vroegtijdig werden gesignaleerd en aangepakt.
Ondanks vele kritieken heeft het ministerie in 2022 besloten dit doorstroomsysteem door te voeren, wat resulteerde in overvolle klassen en grote leerachterstanden.
Leerlingen die de vereiste kennis en vaardigheden niet beheersten, stroomden toch door naar de volgende fase. Dit beleid bleek onhoudbaar en werd uiteindelijk een jaar geleden tijdelijk stopgezet.
Sindsdien moeten leerlingen weer aan bepaalde cijfers en voorwaarden voldoen voordat zij kunnen overgaan naar de volgende klas.
Het is duidelijk dat niemand meer zomaar overgaat, omdat de leerachterstanden groot zijn en veel leerlingen dreigden te blijven zitten.
In reactie hierop heeft het ministerie extra lessen in de vakantie georganiseerd, zonder overleg met het onderwijsveld. Leerkrachten zullen waarschijnlijk deelnemen om financiële redenen, gezien hun slechte economische situatie.
Echter, dit jaar is er geen toets afgenomen voor de zesde klas, leerjaar 8. Betekent dit dat het doorstroomsysteem nog steeds geldt voor deze klas, ondanks dat het ministerie heeft verklaard dit systeem on-hold te hebben gezet?
Het ministerie toont zich koppig en lijkt te spelen met de toekomst van de kinderen. Een belangrijk deel van deze kinderen is niet geschikt voor MULO, maar zal opnieuw zonder de nodige voorbereiding doorstromen naar dit niveau. Zal het ministerie aan het eind van het komende schooljaar weer extra begeleiding moeten organiseren?
Daarnaast is het belangrijk te erkennen dat het oké is als niet alle leerlingen meekunnen met het MULO. Kinderen zijn divers en hebben verschillende vaardigheden. Het motto “leave no one behind” lijkt in de huidige situatie niet te werken, omdat er grote achterstanden worden gecreëerd.
Het is tijd dat op het hoogste niveau wordt ingegrepen en dit experiment, dat al ruim drie jaar loopt, wordt gestopt.
Bureaudeskundigen die vanuit hun kantoor beleid uitstippelen zonder rekening te houden met het veld en de praktische problemen die het systeem veroorzaakt, moeten ter verantwoording worden geroepen.
Suriname deed het voorheen niet slecht in de regio op het gebied van onderwijs. Het is van cruciaal belang dat het ministerie terugkeert naar een systeem dat effectief is en de toekomst van onze kinderen veiligstelt.
N. Mohari
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud