Oudere Surinaamse dame de dupe van Nederlandse bezorgers die zware koelkast niet naar boven tillen

koelkast keuken

Naar aanleiding van een eerder artikel waarin werd gemeld dat leveranciers in Nederland wegens nieuwe wetgeving veel grote en zware huishoudapparaten en meubels in sommige gevallen niet naar boven mogen tillen, is een schrijnende situatie aan het licht gekomen.

Een van origine Surinaamse dame op leeftijd uit Rotterdam, die woont in de bovenste etage van een appartementencomplex zonder lift, werd geconfronteerd met deze regelgeving.

Een familielid van de vrouw vertelt aan onze hoofdredacteur Jennifer Atmo dat een bekende witgoedzaak, sommige grotere artikelen niet naar boven tilt bij gebouwen zonder lift. Ook niet tegen extra betaling.

“Ze kwamen het beneden bezorgen en lieten het daar. Ze verwachtten gewoon dat een dame op leeftijd die koelkast in haar eentje naar boven zou tillen,” vertelt de familie.

Op de website van Coolblue staat vermeld: “We zetten je koelkast waterpas op de gewenste plek neer op de begane grond en sluiten hem aan. Amerikaanse koelkasten kunnen we door hun omvang en gewicht geen treden op tillen.”

Dit kwam als een verrassing voor de vrouw, want vroeger deden bezorgers dit volgens haar wel.

De recente aanpassing in de Arbo-regels, die de veiligheid van werknemers moeten waarborgen, verbiedt het tillen van zware voorwerpen de trap op zonder de juiste hulpmiddelen of omstandigheden.

Uiteindelijk schoten familieleden te hulp en hielpen haar met het naar boven sjouwen van de koelkast.

Deze situatie benadrukt een belangrijk cultuurverschil: in Suriname is het gebruikelijk dat bezorgers tegen een kleine fooi bereid zijn extra werk te verrichten, zoals het naar boven sjouwen van zware apparaten.

Met deze nieuwe regelgeving wordt de nadruk gelegd op de veiligheid van werknemers, maar het roept ook vragen op over de ondersteuning en service voor klanten die in moeilijk bereikbare woningen wonen.

Foto ter illustratie.