Wereldschaakdag, ingesteld door de FIDE (Wereldschaakfederatie) en erkend door de Verenigde Naties, wordt op 20 juli gevierd. Het is een internationale dag gewijd aan het vieren van het schaakspel en zijn culturele, educatieve en sociale voordelen.
Ryan Bergen, oprichter van Stichting Suriname Vertelt, zegt in een gesprek met GFC Nieuws dat vanuit de afdeling Educatie schaaklessen worden verzorgd om jongeren en ouderen te stimuleren om zich positief te ontwikkelen. Volgens hem wint schaken steeds meer aan populariteit in Suriname.
Vorig jaar leerde Bergen een groep jongeren de basis van schaken.
Vorige maand namen enkele van zijn leerlingen deel aan de Nationale Jeugdschaakkampioenschappen. Deze leerlingen zijn verbonden aan de school ‘De Ondernemertjes’ op het complex van CCS (Cultureel Centrum Suriname).
Bergen blikt tevreden terug: “Een van mijn U8-spelers werd derde, terwijl een andere net niet in de top 5 eindigde. Twee weken daarvoor werd een leerling bij een beginnerstoernooi zelfs kampioen bij de meisjes. Het draait om motivatie en ervoor zorgen dat het spel interessant blijft.”
Hij legt uit dat schaken systematisch denken, het maken van afwegingen en het stellen van prioriteiten bevordert. “Om je tegenstander te verslaan, moet je een plan hebben. Dit vereist dat je risico’s analyseert en inschat. Je moet inzicht hebben in strategie en tactiek.”
“Je leert dus doelen stellen op korte, middellange en lange termijn. Omdat schaken dynamisch is, moet je je plan steeds bijstellen.”
Volgens Bergen ontvangen jongeren deze denksport over het algemeen heel positief, omdat het een nieuw spel voor hen is. “Dit gaat gepaard met veel enthousiasme, omdat het de hersenen prikkelt. Mensen die voor het eerst een schaakspel zien, raken gefascineerd door de bewegingen van de stukken, want elk stuk beweegt anders.”
“Voor kinderen is het een verrijking, omdat ze voortdurend nieuwe mogelijkheden ontdekken. Wat veel mensen vooral leuk vinden, is dat je ook een stuk van je tegenstander kunt slaan.”
“Het slaan van stukken wordt in het begin van iemands schaakloopbaan de materiaalfase genoemd. Naarmate je vordert, neemt je ruimtelijk inzicht toe en leer je zwakke en sterke velden kennen. De derde fase is de tijdfase, waarin je leert om met de klok te spelen en beslissingen te nemen binnen een bepaalde tijd.”
Bekendheid geven aan schaken kan beginnen op scholen, zegt Bergen. Recent bezocht hij twee scholen en merkte dat de kinderen het interessant vonden.
“En als jongeren eenmaal beseffen dat schaken hen helpt bij hun schoolprestaties, zijn ze sowieso geïnteresseerd en trekt het ook andere kinderen aan. Ouders merken dit ook. Als ze zien dat schaken een positieve invloed heeft op een kind in hun omgeving, zijn ze geneigd hun kinderen te laten schaken.”
Daarnaast geeft hij aan dat schaken bekender zou kunnen worden gemaakt via verschillende kanalen in de media, maar ook in buurtgemeenschappen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com