OPINIE- Surinaamse tieners mogen wel wat assertiever worden. Een voorbeeld hiervan kunnen ze nemen aan hun leeftijdsgenoten in Nederland die vaak veel mondiger zijn.
In Nederland zien we tieners die sterk opkomen voor hun rechten, vlot praten en goed geïnformeerd zijn over allerlei maatschappelijke kwesties. Het verschil in assertiviteit is opvallend en zorgwekkend.
Nederlandse tieners durven hun mening te uiten, vragen te stellen en grenzen te stellen. Deze vaardigheden zijn hoognodig voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie.
Surinaamse tieners daarentegen lijken vaak terughoudender en minder geneigd om hun stem te laten horen. Dit kan hen beperken in hun groei en mogelijkheden, zowel nu als in de toekomst.
De oorzaak ligt mogelijk in cultuurverschillen en opvoeding. In ons land wordt vaak meer waarde gehecht aan respect en gehoorzaamheid, wat assertiviteit kan ontmoedigen.
Hoewel respect belangrijk is, moet het niet ten koste gaan van het vermogen om voor zichzelf op te komen.
Het is hoog tijd dat onze tieners aangemoedigd worden om mondiger te zijn. Ouders, scholen en de gemeenschap spelen hierbij een grote rol.
Door jongelingen te leren hun mening te uiten, kritisch na te denken en zichzelf te informeren, kunnen we een generatie kweken die niet alleen respectvol, maar ook mondig en goed voorbereid is op de uitdagingen van de toekomst.
Foto ter illustratie.
J. Kerto
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud