Ook Nederlandse wegen zouden met stortbuien die Suriname teisteren onderwater lopen

overlast water overstroming nederland

OPINIE- De recente stortbuien die Suriname teisteren zijn ongekend. Binnen korte tijd viel er zoveel neerslag dat het geen wonder is dat veel straten en wegen onder water staan.

Dat de pompgemalen niet naar behoren werken en afvoerputjes verstopt zijn, kan de Surinaamse overheid kwalijk genomen worden.

Maar om constant met de vinger te wijzen naar de Surinaamse autoriteiten, alsof Suriname het enige land is dat met dit probleem kampt, is te makkelijk.

Wat veel Surinamers niet weten, is dat ook straten en wegen in Nederland onder water lopen bij grote hoeveelheden neerslag, ondanks de superieure infrastructuur.

Recente voorbeelden laten zien dat zelfs in steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, straten blank komen te staan na hevige regenval.

In augustus 2023 zorgde een intense regenbui ervoor dat delen van de snelweg A10 rond Amsterdam onbegaanbaar werden.

Eenzelfde scenario speelde zich af in oktober 2022 in Rotterdam, waar delen van het centrum blank stonden na enkele uren van stortregen.

Deze voorbeelden tonen aan dat zelfs de best geplande en onderhouden infrastructuur niet opgewassen is tegen de grillen van moeder natuur.

Het probleem ligt niet alleen bij Suriname; het is een wereldwijd fenomeen dat vraagt om innovatieve en duurzame oplossingen.

De klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden, en zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden moeten zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

In plaats van enkel kritiek te leveren op Suriname, moeten we erkennen dat wateroverlast een universeel probleem is.

Het is tijd om te investeren in betere afwateringssystemen en samen te werken aan oplossingen die ons allemaal beschermen tegen de toenemende gevolgen van extreme neerslag.

Foto: sociale media