Stichting Platform Integrale Samenwerking van Organisaties met een Speciale Hulpvraag (ISOS) heeft op maandag 15 juli 2024 aandacht geschonken aan de internationale World Youth Skills Day met het thema: Youth Skills for Peace & Development.
In het kader van deze dag werden in de week diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een braille-cursus en gebarentaaltraining, een talenten- en ondernemerschapschool in Moengo, sport- en gezondheidsactiviteiten in Paramaribo en Wanica, en een landbouwtraining in Paramaribo.
De kick-off van de landbouwtraining vond vandaag plaats in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.
Tijdens de training zullen de deelnemers leren hoe ze gewassen zoals peper, tomaat, kool, cassave en boulanger in emmers kunnen planten. De training biedt zowel theoretische als praktische kennis om de productie en zelfvoorzienendheid te stimuleren.
Het doel is om deelnemers de kennis en vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om zelf voedsel te verbouwen en zo in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Bovendien biedt het project inzicht in de mogelijkheden voor vervolgtrajecten, zoals teelt in open veld op grotere schaal.
Voorzitter Bianca Graskamp legde in een reactie tegenover GFC Nieuws uit dat het gebrek aan mogelijkheden ertoe heeft geleid dat deze groep vaak is uitgesloten van trainingen en activiteiten.
Als deze activiteiten worden aangepast naar hun niveau en tempo, kunnen ze naar haar zeggen bijdragen aan de zelfvoorzienendheid van de doelgroep.
“De begunstigden van dit project krijgen, vanwege hun omstandigheden, een tegemoetkoming van de overheid, maar die is bij lange na niet voldoende om in hun levensonderhoud te voorzien. Om zelfvoorzienend te zijn, willen zij hun handen niet ophouden maar juist gebruiken om zelf te planten en te verkopen,” aldus Graskamp.
Volgens haar is de teeltmethode in emmers relatief goed beheersbaar qua ziekten, plagen, onkruid en verzorging. Ook de productie van de betreffende gewassen wordt op deze wijze gestimuleerd.
De training richt zich op de behoeften van de doelgroep en biedt mensen met een speciale hulpvraag de kans om hun talenten te ontwikkelen en een wezenlijke bijdrage te leveren aan de opbouw van Suriname.
Voor dit traject zijn er 25 deelnemers, en de training duurt vier maanden.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com