FAO/SAMAP versterkt capaciteiten agrarische sector Suriname middels training in bedrijfsadministratie

agriculture

Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft een trainingsprogramma gelanceerd in alle 10 districten, voor bijna 300 agrariers uit de landbouwsector alsook functionarissen van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), in samenwerking met de Stichting Suriname Business Development Centre (SBC), een werkarm van het Suriname Business Forum.

Het trainingsprogramma heeft tot doel de vaardigheden te versterken van individuele landbouwers, verwerkers, agribusinesses en coöperaties op het gebied van bedrijfsbeheer- en administratie, marketing en financiëel management, voor een stevigere basis van de landbouwbedrijven, een verbeterde bedrijfsvoering en marktkansen.

De training zal worden aangeboden in verschillende districten van Suriname en is onderverdeeld in drie niveaus of modules, van basis tot gevorderd, waarbij de competenties van de belanghebbenden zullen worden getoetst alvorens te worden toegelaten tot het volgende niveau.

De training die drie maanden duurt, richt zich op begunstigden van de SAMAP Matching Grant Facility (MGF), leden van de drie waardeketenplatformen, vertegenwoordigers van de ministeries van LVV en Regionale Ontwikkeling.

LVV-minister benadrukte in zijn openingswoord het belang van dit soort trainingsprogramma’s gericht op verbeterd bedrijfsmanagement, gegeven de huidige realistische context.

Minister Sewdien ging in op de rol van de toepassing van landbouwmanagementpraktijken in de bedrijfshuishouding.

Hij gaf aan dat een verbeterd bewustzijn en begrip bij landbouwers en agro bedrijven onder andere over kosten, opbrengsten, winst- en verlies en de vraag en aanbod op markten, een impuls kan geven aan het vermogen van de sector om juiste beslissingen te nemen voor toekomstige investeringen rekening houdend met de marktsituatie en de vereisten.

Lucien Bourne, voorzitter van het Waardeketenplatform voor fruit en groenten export bemoedigde de deelnemers aan, om de opgedane kennis te gebruiken en de bedrijfsefficiëntie te verbeteren.

De International Operations Officer van SAMAP, Dhanrajie Madray, benadrukte dat de training, de landbouwers en agrarische bedrijven zal ondersteunen om op een meer bedrijfmatige manier te opereren.

Door de betrokkenheid en deelname van leden van de waardeketenplatformen en de ministeries, wordt de capaciteitsversterking van deze instanties opgebouwd, zodat ze na afloop van het SAMAP-project in December 2024 blijvend ondersteuning kunnen bieden aan de sector.

Hermien Pavion, directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, benadrukte de betrokkenheid van agrariers van het binnenland en functionarissen van ROS uit verschillende regio’s en dorpen in deze training.

Zij is de mening toegedaan dat met deze training alle MGF begunstigden en landbouwers die ondersteund zijn middels small en large grants, beter uitgerust zijn om hun projectdoelen te bereiken.