Wroko Foe Mek Moni en BGP leveren weer vruchten af

brief

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), Naomi Friperson-Esajas, en een delegatie van de SAO onder leiding van directeur Joyce Lapar, waren op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli in het district Nickerie voor de uitreiking van certificaten en de start van een training en cursus.

De uitreiking van certificaten aan 22 gedetineerden en penitentiaire ambtenaren vond als eerste plaats op zaterdag 13 juli 2024.

Deze groep heeft de vakopleidingen Gawasa, Electro-huisinstallatie en Koeltechniek met succes afgerond.

De trainingen aan deze groep vonden plaats in de context van het Memorandum of Understanding, dat AWJ vorig jaar heeft getekend met het Ministerie van Justitie en Politie om middels vakscholing gedetineerden te helpen met hun resocialisatieproces en om de capaciteit van de inrichtingen te vergroten.

De vakopleidingen werden mogelijk gemaakt door financiering onder het project Wroko Foe Mek Moni.

Twaalf verpleegkundig-assistenten mochten later op de dag hun certificaat in ontvangst nemen, aangezien zij met goed gevolg de vaktraining hadden afgerond.

Deze training werd gefinancierd door het Bureau Gemeenschapsprojecten.

De laatste uitreiking op zaterdag vond plaats aan 14 personen die de vaktraining krachtinstallatie hebben afgerond.

Vermeldenswaard is dat onder het project Wroko Foe Mek Moni deze personen in de gelegenheid werden gesteld om de vakopleiding te volgen, nadat zij in 2023 de training elektro-huisinstallatie hadden afgerond.

De laatste activiteit van de dag was de start van de opleiding Kapper-B waaraan 16 personen meedoen.

Ook deze training wordt gefinancierd onder het project Wroko Foe Mek Moni.

Minister Mac Andrew, die bij de verschillende momenten van certificaatuitreiking een speech hield, benadrukte in al zijn speeches het belang van investeringen in de ontwikkeling van Surinamers, zodat zij de arbeidsmarkt kunnen betreden met de benodigde vaardigheden en competenties.

De bewindsman benadrukte voorts dat een vakopleiding personen in staat stelt om aan de slag te gaan als werknemer of als zelfstandige.

Mac Andrew was ook blij dat de SAO een bijdrage heeft kunnen leveren aan de resocialisatie van gedetineerden, de zorgsector heeft versterkt met twaalf verpleegkundig-assistenten en ook voor andere sectoren wederom goed getrainde vaklieden heeft afgeleverd.

Hij riep alle personen die een certificaat in ontvangst mochten nemen op om als waarachtige SAO-ambassadeurs aan de slag te gaan, dus ten alle tijde oog te hebben voor veiligheid, professionaliteit en continu kwalitatief goed werk af te leveren.

Naast de minister kwamen ook aan het woord: de DC van Nickerie, Senrita Gobardhan; het DNA-lid Stephen Madsaleh; de directeur en voorzitter van de Raad van Toezicht van de SAO; het waarnemend Korpshoofd van KPA, Pertapsing Patjai en de Programme Manager van het Bureau Gemeenschapsprojecten, Jaswant Doekharan.

Allen feliciteerden de gecertificeerden met het behalen van hun certificaat.

Hun inzet en doorzettingsvermogen zouden volgens de sprekers vruchten hebben afgeworpen.

De gecertificeerden werden opgeroepen om met de opgedane kennis en vaardigheden een positieve bijdrage te leveren aan de arbeidsmarkt en aan hun eigen toekomst.