Laag opleidingsniveau in Suriname leidt tot kortere levensverwachting en verkeerde keuzes

Stress man

Diplomaat Henry Mac Donald heeft onlangs onthuld dat bijna 70% van de Surinaamse bevolking niet verder is gekomen dan de tweede klas van de Muloschool en dat minstens 40% zelfs de lagere school niet heeft afgerond.

Deze schokkende cijfers hebben ernstige gevolgen voor de levensverwachting en de keuzes die Surinamers maken.

Volgens een studie van de Amerikaanse Harvard Universiteit draagt een laag opleidingsniveau direct bij aan een lagere levensverwachting.

Mensen met minder onderwijs hebben vaak slechtere werkgelegenheidskansen en lagere inkomens, wat leidt tot gezondheidsproblemen en een kortere levensduur.

In Suriname vertaalt dit zich naar een bevolking die vaak gedwongen wordt om slecht betaalde banen aan te nemen.

Dit leidt tot financiële onzekerheid en beperkte toegang tot noodzakelijke gezondheidszorg.

Bovendien maken mensen met een laag opleidingsniveau vaker verkeerde keuzes op het gebied van voeding, gezondheid, financiën en zijn ze vatbaarder voor politieke retoriek, wat hun levenskwaliteit verder saboteert.

“De vicieuze cirkel van armoede en een mindere levenskwaliteit kan alleen worden doorbroken door de specifieke en algemene kennis van de samenleving op een veel hoger niveau te brengen”, vertelt lifestyle- expert Patricia Wong aan GFC Nieuws.

Het verbeteren en verbreden van het kennisniveau is naar haar zeggen hoognodig om de levensverwachting en de algehele levenskwaliteit van de Surinaamse bevolking te verhogen.

Hierdoor kunnen toekomstige generaties betere keuzes maken en een gezondere, welvarender samenleving opbouwen.