Surinaamse journalisten houden rekening met mogelijke afluisterpraktijken

man camera verslaggever journalist reporter nieuws

Sommige journalisten in Suriname houden er sterk rekening mee dat hun telecommunicatie in de gaten wordt gehouden door inlichtingendiensten. Deze zorgen nemen toe met de aankomende presidentsverkiezingen in 2025.

Uit een uitgelekt communiqué binnen een besloten WhatsApp-chatgroep, waar GFC Nieuws over beschikt, blijkt dat twee journalisten vermoeden dat hun telefoongesprekken worden afgeluisterd.

Vooral de Israëlische spyware Pegasus 2 wordt als potentiële dreiging genoemd.

Pegasus 2 is een geavanceerde spyware die op apparaten met bepaalde versies van iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, en sommige Android-apparaten kan worden geïnstalleerd.

De gebruiker van het programma hoeft enkel over het telefoonnummer van hun doelwit te beschikken.

Hoewel Pegasus officieel bedoeld is om te worden ingezet tegen criminelen en terroristen, wordt de software ook door zowel autoritaire als democratische regeringen gebruikt om critici en tegenstanders te bespioneren.

De software wordt door diverse inlichtingendiensten wereldwijd gebruikt, waaronder de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Volgens de NOS heeft Nederland Pegasus ingezet om de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi op te sporen.

Ook andere landen, waaronder enkele in Afrika en Latijns-Amerika, maken gebruik van deze spyware. Of de Surinaamse Civiele Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) Pegasus gebruikt, is onbekend.

De zorgen zijn vooral gericht op de bescherming van bronnen en de vrije uitwisseling van informatie, essentiële elementen voor een onafhankelijke en kritische pers.

Het blijft echter een uitdaging om volledige zekerheid te krijgen over de mate waarin afluisterpraktijken plaatsvinden.

Foto ter illustratie.