Surinaamse ondernemers in Nederland die €100.000 verdienen betalen minder belasting dan gedacht

belastingdienst

Een vaak gehoorde uitspraak van Surinamers wanneer ze horen van het ‘hoge inkomen’ van ondernemers in Nederland is dat ze meer dan de helft moeten afstaan aan de Belastingdienst.

Een Surinaamse bouwvakker die in Nederland woont, verklaarde eerder dat hij ‘meer dan 10.000 euro bruto’ per maand verdient.

Dit artikel zorgde voor reacties op sociale media, waaronder velen die zeggen dat ‘bijna alles’ weer weg zou gaan naar de Belastingdienst.

Uit onderzoek van GFC Nieuws blijkt echter dat een (beginnende) ondernemer met een eenmanszaak in Nederland profiteert van diverse regelingen, waaronder zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en de mkb-winstvrijstelling.

Bovendien kunnen ondernemers veel zakelijke kosten aftrekken van hun totale omzet, waardoor ze minder inkomstenbelasting betalen.

Volgens data van onderneming.nl betaal je tot een jaarwinst van €75.518 slechts 36,97% inkomstenbelasting. Daarboven betaal je 49,50%.

Grove berekening als voorbeeld: je hebt een jaarlijkse omzet van €100.000 en je maakt bedrijfskosten tot €25.000, dan komt je totale winst uit op €75.000.

Deze calculatie houdt overigens geen rekening met de eerder genoemde vrijstellingen, waardoor het te belasten bedrag nog lager kan uitkomen.

Die €25.000 aan kosten kunnen van alles zijn, zoals zakelijke diners, een leaseauto, brandstof, zakenreizen, internetkosten en telefoonkosten. Kortom, ook veel dingen die je voor jezelf gebruikt.

Naast de inkomstenbelasting voor ondernemers, moeten zij ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZvW) betalen. Dit is een verplichte bijdrage voor de ziektekostenverzekering, die wordt berekend over de winst uit onderneming.

Conclusie: ondanks het idee dat ondernemers in Nederland zwaar belast worden, zijn er tal van aftrekposten en regelingen die ervoor zorgen dat een aanzienlijk deel van de inkomsten in eigen zak blijft.

Dit maakt het ondernemerschap in Nederland aantrekkelijker dan veel mensen denken.

Foto ter illustratie.