De Surinaamse overheid claimt vaak overbelast te zijn met werk, maar lijkt een disproportioneel deel van haar tijd te besteden aan antecedentenonderzoeken voor nieuwe medewerkers.
Dit roept de vraag op of deze tijd niet beter besteed kan worden aan andere nuttige taken, of dat er wellicht efficiëntere methoden zijn om de achtergrond van kandidaten te controleren.
Antecedentenonderzoeken zijn bedoeld om de integriteit van potentiële werknemers te waarborgen. Toch klagen velen dat deze onderzoeken vaak te lang duren en dat het proces inefficiënt is.
Er moet een efficiëntere manier zijn om deze informatie te verkrijgen, vinden sceptici.
Ze suggereren dat de overheid moderne technologieën en databases zou kunnen gebruiken om snel en effectief achtergrondcontroles uit te voeren zonder tijdrovende en omslachtige procedures.
“Waarom niet investeren in een gecentraliseerd systeem dat snel toegang geeft tot relevante gegevens? Dit zou niet alleen de tijd en middelen van de overheid besparen, maar ook de ervaring voor de kandidaat en referenten verbeteren,” stelt een beleidsadviseur in gesprek met GFC Nieuws.
Daarnaast zou de overheid naar zijn zeggen kunnen overwegen om samen te werken met externe bureaus die gespecialiseerd zijn in antecedentenonderzoeken. Deze bureaus hebben vaak de middelen en expertise om dergelijke controles sneller en efficiënter uit te voeren.
De roep om verandering wordt volgens waarnemers van GFC steeds luider, vooral nu de inefficiëntie van de huidige procedures meer zichtbaar wordt.
Een hervorming van het proces zou niet alleen de overheid ontlasten, maar ook bijdragen aan een soepelere en transparantere wervingsprocedure.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com