Politieke overstappers verliezen respect in de samenleving

Onbetrouwbaar oplichter

Het overstappen van de ene politieke partij naar de andere is geen taboe in de Surinaamse politiek, maar het blijkt dat politici die dit doen vaak respect verliezen bij de samenleving.

Kiezers die ooit hun stem aan deze personen gaven, voelen zich vaak verraden en zien hen als deloyaal.

Dit verschijnsel komt in Suriname steeds vaker voor en roept vragen op over de integriteit en motieven van politici.

Het overstappen wordt vaak gezien als een teken dat de man of vrouw in kwestie niet trouw is aan de principes en waarden van hun oorspronkelijke partij.

“Als een politicus van de ene dag op de andere van partij verandert, lijkt het erop dat ze alleen maar uit zijn op persoonlijke gewin en een betere positie voor hun politieke carrière,” zegt observatrice Patricia Wong in gesprek met GFC nieuws.

Dit gebrek aan loyaliteit wordt door veel kiezers als negatief ervaren. De maatschappelijke reactie op dergelijke overstappen is vaak scherp. Mensen voelen zich bedrogen en vragen zich af of hun stem überhaupt nog iets waard is.

Deze perceptie kan de geloofwaardigheid en de reputatie van de politicus ernstig schaden en kan zelfs de algemene publieke opinie over politici in het algemeen negatief beïnvloeden.

Ondanks deze negatieve gevolgen blijft het fenomeen bestaan, vaak gedreven door de drang naar meer invloed en betere carrièremogelijkheden.

Het is duidelijk dat de overstappers een zware prijs betalen in termen van publieke perceptie en vertrouwen.