Feminisme, een vies woord? Ken je geschiedenis

stem uma

INGEZONDEN – Ah, feminisme. Dat vies woord dat zo velen doet fronsen en ongemakkelijk schuifelen in hun stoelen.

Want ja, waarom zouden we willen dat vrouwen dezelfde rechten en kansen krijgen als mannen? Belachelijk idee, nietwaar?

Maar voordat we verder gaan met deze schandalige gedachtegang, laten we even een stapje terugnemen en de geschiedenis induiken.

Want weet je wat echt vies is?

Het is vies om niet te weten wat vrouwen hebben moeten doorstaan om te zijn waar we nu zijn. En laten we eerlijk zijn, we hebben nog een lange weg te gaan.

Ken je geschiedenis

Laten we het hebben over enkele van die smerige feministen die het lef hadden om op te komen voor vrouwenrechten.
Neem bijvoorbeeld Emmeline Pankhurst.

Wat een verschrikkelijke vrouw was dat, met haar suffragettebeweging die vrouwen in het Verenigd Koninkrijk het recht gaf om te stemmen. Stel je voor, vrouwen die hun stem laten horen in de politiek. Te gek voor woorden.

En dan hebben we Simone de Beauvoir, die de audacity had om te beweren dat vrouwen niet als vanzelfsprekend minderwaardig zijn aan mannen in haar boek “De Tweede Sekse”. Ze zou toch echt beter moeten weten.

Of wat te denken van Gloria Steinem, die gewoonweg weigerde om haar mond te houden over zaken als abortusrechten en gelijk loon voor gelijk werk. Echt, hoe durft ze?

Zonder deze brutale feministen zouden we nog steeds geen stemrecht hebben, geen toegang tot hoger onderwijs, en zou seksuele intimidatie op de werkvloer nog steeds de norm zijn.

Rosa Parks weigerde op te staan uit haar busstoel en begon daarmee een hele beweging voor burgerrechten, inclusief vrouwenrechten.

Malala Yousafzai, die gewoon naar school wilde gaan, kreeg een kogel in haar hoofd voor haar moeite en werd een wereldwijd symbool voor meisjesonderwijs. Maar ja, laten we blijven doen alsof feminisme een vies woord is.

Stemrecht

Nog een heerlijke nostalgische gedachte: er was een tijd dat vrouwen niet mochten stemmen. Ja, je leest het goed.
Tot aan het begin van de 20e eeuw mochten vrouwen in veel landen niet eens hun stem uitbrengen in verkiezingen.

In Suriname kregen wij pas in 1948 het algemeen kiesrecht en konden vrouwen actief en passief deelnemen aan het politieke proces.

Stel je voor, vrouwen die de macht krijgen om te kiezen wie hun land leidt en zelfs om zelf gekozen te worden. Schandalig!

De lange weg vooruit

Maar laten we niet vergeten dat feminisme niet alleen een historisch concept is. We hebben nog steeds een lange weg te gaan.

Seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen zijn nog steeds wijdverspreid. En in veel delen van de wereld hebben vrouwen nog steeds niet dezelfde rechten en kansen als mannen.

Dus de volgende keer dat iemand je vertelt dat feminisme een vies woord is, nodig ze dan uit om hun geschiedenisboeken eens open te slaan. Misschien zullen ze dan begrijpen waarom feminisme nog steeds hard nodig is.

Tot die tijd, laten we blijven vechten voor gelijkheid. Want als wij het niet doen, wie dan wel?

Sheila Mijnals
UMA Legal Aid & Marketing