Dramatisch niveau begrijpend lezen onder Surinamers belemmert de vooruitgang van hele land

man lezen boek leren studeren

OPINIE- Als iemand die de ontwikkelingen in Suriname op de voet volgt, kan ik niet anders concluderen dan dat een volk dat worstelt met begrijpend lezen zelden vooruitgang zal boeken.

Suriname zal, vrees ik, voor altijd een ontwikkelingsland blijven als haar inwoners niet kritisch en analytisch kunnen redeneren.

Dagelijks kom ik reacties op sociale media tegen die me bijna van mijn stoel laten vallen. Het lijkt alsof het begrip van lezen tot een nulpunt is gedaald onder een deel van de Surinamers.

Teksten worden totaal niet begrepen of volledig uit hun verband gerukt. Mensen reageren impulsief zonder de inhoud daadwerkelijk te lezen, waardoor ze zichzelf voor schut zetten.

Uit mijn eigen observaties blijkt dat de reacties op veel sociale media posts aantonen dat de essentie van het verhaal vaak totaal niet wordt begrepen.

Veel reacties trekken verkeerde conclusies of interpreteren het bericht volkomen verkeerd. Opmerkelijk is dat het vooral volwassenen betreft, van wie men zou verwachten dat zij de inhoud wel zouden begrijpen.

Bovendien merk ik dat veel mensen in Suriname weigeren om zichzelf te ontplooien. Men houdt zich dikwijls bezig met vermaak, veelal onzin waar men niets uit kan leren.

Het onvermogen om informatie adequaat te interpreteren beperkt het functioneren van een mens in de maatschappij, waar begrijpend lezen de basis vormt voor alle vormen van effectieve communicatie.

Dit alles leidt tot een vicieuze cirkel waarin een land zelden vooruit kan komen.

Foto ter illustratie.