Gramaxone nog steeds niet verboden in Suriname

Chemisch vergif

In Suriname blijft Gramaxone (paraquat) makkelijk beschikbaar, ondanks ernstige gezondheidsrisico’s en een hoog aantal suïcides in de afgelopen jaren.

Veel landen hebben echter maatregelen genomen om dit herbicide te verbieden vanwege zijn acute toxiciteit.

Binnen de Europese Unie is Gramoxone volledig verboden vanwege de potentiële gevaren voor mens en milieu. Het Verenigd Koninkrijk hanteert strikte regelgeving, terwijl landen als Zwitserland en Brazilië het volledig hebben verbannen.

Medische professionals waarschuwen dat Gramoxone extreem gevaarlijk is. Bij inslikken kan het snel leiden tot ademhalingsfalen of hartstilstand, met fatale afloop binnen enkele uren na blootstelling. Dit maakt het een van de meest dodelijke herbiciden op de markt.

Om dit groeiende probleem aan te pakken, pleiten gezondheidsautoriteiten wereldwijd voor strengere regelgeving en beperkingen op de beschikbaarheid van paraquat.

Educatieve programma’s over de risico’s en gerichte zelfmoordpreventie-interventies zijn daarnaast van essentieel belang.

Tegelijkertijd is er een dringende behoefte aan onderzoek naar veiligere alternatieven in de landbouw om de afhankelijkheid van dit gevaarlijke middel te verminderen en de volksgezondheid te beschermen.

Diverse organisaties waaronder het Internationaal VrouwenCollectief(KIVC) hebben regelmatig bij de Surinaamse regering op aangedrongen om de import van dit verdelgingsmiddel te verbieden.

Foto ter illustratie.