In Suriname roepen ongeruste inwoners het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op om pesten effectiever aan te pakken met strikte sancties.
Deze oproep volgt op een tragische gebeurtenis waarbij een tienermeisje koos voor suïcide nadat ze werd getreiterd vanwege haar huidskleur en gewicht.
Helaas is dit niet de eerste keer dat jongeren in Suriname hun leven hebben beëindigd door pestgedrag. Vorig jaar stapte een 14-jarig meisje uit het leven nadat ze ook slachtoffer was geworden van treiterijen.
Dit jaar pleegde een 17-jarig meisje voor hetzelfde onder vergelijkbare omstandigheden. Beide gevallen zijn bevestigd door de ouders van de slachtoffers, wat de ernst van de situatie onderstreept.
De frequentie en ernst van deze ernstige incidenten maken duidelijk dat dit een urgent en alarmerend probleem is in het land.
De oproep voor actie komt niet alleen van de gemeenschap; recentelijk hebben ook ouders hun ongenoegen geuit over het feit dat leerkrachten en schoolhoofden vaak weinig tot niets doen om het probleem aan te pakken.
Zij geven aan dat er een gebrek is aan effectieve interventies en steun voor de slachtoffers.
Naast de oproep aan het ministerie pleiten burgers er ook voor dat ouders hun kinderen leren om meer zelfverzekerd te zijn.
Door de jeugdigen te versterken in hun zelfbeeld en weerbaarheid, hopen ze dat ze minder kwetsbaar zullen zijn voor de schadelijke effecten van pestgedrag.
GFC Nieuws heeft vernomen van een kinderpsycholoog dat zelfverzekerde kinderen beter in staat zijn om nare opmerkingen van zich af te laten glijden en om te gaan met sociale druk.
Om het probleem effectief aan te pakken, stelt men ook voor om diverse sancties in te voeren. Daders zouden bijvoorbeeld tijdelijk geschorst of permanent van school verwijderd kunnen worden, afhankelijk van de ernst van het pestgedrag.
Daarnaast geeft men aan dat verplichte counseling voor zowel daders als slachtoffers zou kunnen helpen de onderliggende problemen aan te pakken en herstel te bevorderen.
Scholen die herhaaldelijk falen om adequaat op te treden tegen pesten, zouden volgens critici financiële boetes opgelegd moeten krijgen.
Ze stellen dat scholen verplicht moeten worden om alle incidenten van pesten te rapporteren aan het ministerie, zodat er een landelijke database ontstaat en effectieve maatregelen kunnen worden gemonitord en bijgesteld.
Het is van groot belang dat het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur deze oproep serieus neemt en samenwerkt met scholen, ouders en experts om een effectieve strategie te ontwikkelen.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com