Nederlander in Paramaribo wordt niet begroet omdat buren denken dat hij Cubaans is

man

Een Amsterdammer die sinds kort in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo woont, heeft een opmerkelijk ervaring achter de rug met zijn buren.

Een goede vriend van de Nederlander met een ietwat Mediterraans uiterlijk vertelt aan GFC Nieuws Lifestyle dat zijn maat onlangs een huis heeft gehuurd in Paramaribo.

Tot zijn verbazing hebben zijn buren hem in het begin volledig genegeerd. Ze groetten hem niet wanneer hij langsliep of in de tuin bezig was. Dit weerhield hem ervan om zelf de tijd te nemen om officieel kennis met hen te maken.

Het toeval wilde dat zijn buurvrouw achter hem stond toen hij bij een bekende drogisterij in de hoofdstad aan het afrekenen was. Hij voerde een gesprek met de kassamedewerkster over een product dat hij had gekocht.

Uit deze conversatie kon zijn buurvrouw afleiden dat hij, door zijn Nederlands accent, uit Nederland kwam. Toen ze dit hoorde, groette ze hem wel en maakte ze kennis, vertelt de kennis van de Amsterdammer.

“Tot zijn verbazing kwamen de buren de volgende dag bij hem langs met een aantal zelfgemaakte Hindostaanse maaltijden, waaronder roti, en maakten ze officieel kennis.

Ze dachten al die tijd dat hij een Cubaan was en vonden hem waarschijnlijk om die reden niet interessant genoeg om te groeten of hem beter te leren kennen.

Pas toen ze doorhadden dat hij een Nederlander is, zochten ze opvallend toenadering en wilden vriendschap.

Ik vind dit echt niet kunnen. Elk mens is evenveel waard. Het is helemaal niet goed dat men gaat slijmen met hem enkel omdat hij uit Nederland komt.”

De vriend die Surinamer is geeft aan dat hier sprake is geweest van etnisch profileren. Hij wijst erop dat iedereen gelijk behandeld moet worden, ongeacht afkomst of uiterlijk.

Deze situatie roept naar zijn zeggen op tot reflectie over hoe mensen soms oppervlakkig en bevooroordeeld kunnen reageren op basis van etnische achtergrond.

De ervaring van de Amsterdammer is een duidelijk voorbeeld van de noodzaak om vooroordelen te doorbreken en iedereen met respect en openheid te benaderen.

Foto ter illustratie.