Stutgard: Het lijkt erop dat minister Ori aantal zittenblijvers probeert te verbloemen

Ricky Stutgard

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft recentelijk twee innovatieve projecten gelanceerd om leerachterstanden onder basisschoolleerlingen te verminderen, gebaseerd op de resultaten van de peilingstoetsen eind maart. Deze projecten omvatten de introductie van Herkansings- en Extra Aandacht Scholen.

Ricky Stutgard(foto), een gepensioneerd universitair docent, is door de redactie van GFC Nieuws gevraagd naar zijn mening hierover. Hij benadrukt allereerst de noodzaak voor alle belanghebbenden om stappen te ondernemen om leerachterstanden in te halen.

“Dit is alleen mogelijk als de regering bereid is te investeren in het onderwijs en weloverwogen beslissingen neemt. Bovendien moet het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur stoppen met ad-hoc beslissingen en het gehele onderwijsveld betrekken bij de besluitvorming.”

Volgens Stutgard is de belangrijkste beslissing die genomen moet worden, serieus investeren. “Voor het IMF moest het ministerie van Financiën en Planning een rapportage samenstellen over de overheidsfinanciën van januari tot december 2023. Dit rapport is op 2 april 2024 gepubliceerd. Volgens het rapport aan het IMF heeft de regering in 2023 USD 1.200 per schoolgaande leerling uitgegeven (in totaal 150.000 schoolgaande leerlingen). Nederland geeft 65.000 euro per schoolgaande leerling uit.”

“Willen we het onderwijs serieus aanpakken, dan moet er sowieso geïnvesteerd worden. Stel dat we voor elke schoolgaande leerling USD 10.000 (in totaal 150.000 leerlingen) willen besteden, dan betekent dat dat we USD 1,5 miljard per jaar nodig hebben voor onderwijs. Dit houdt in dat leraren en docenten minstens vijfmaal meer moeten verdienen. Alleen dan zullen zij bereid zijn ook offers te brengen.”

Stutgard bekritiseert minister Henry Ori voor het heruitvinden van het wiel. “In het schooljaar 2015-2016, tijdens de transformatie van LBGO naar LBO, hebben de leerlingen drie keer examens gemaakt: regulier, her en in oktober een extra examen na extra lessen. Het resultaat was dat minimaal vijf scholen 0,0% geslaagden hadden, waaronder de Kaikoesischool en Hockyschool. Nu komt hij met een soortgelijke maatregel.”

“Leerlingen zijn niet verplicht volgens de minister en precies hier begint het probleem. Er is geen eenduidig beleid. Hebben leerlingen in het binnenland niet dezelfde rechten? Hoe vergaat het hen als leraren naar de stad vertrekken?”

“Gedurende de maand oktober is alles nog rommelig op school. Wat gebeurt er als leerlingen willen overstappen maar geen plek kunnen vinden? Ik begrijp niet waarom mensen die het beleid willen bepalen, de gevolgen willen oplossen en niet de oorzaken willen aanpakken.”

Hij wijst erop dat leerjaar 10 op 24, 25 en 26 juni al examens maakt. “Wat doen ze dan in bijna anderhalve maand? Moeten ze pas na 18 augustus, wanneer ze niet geslaagd zijn, weer naar school voor extra lessen? Het ministerie heeft een heel schooljaar niets gedaan om de kwaliteit te verbeteren en denkt nu dit in enkele dagen te kunnen bereiken.”

Stutgard kan zich niet voorstellen dat leerlingen pas na maanden een herkansing krijgen. “Die leerlingen zijn alles vergeten en de vraag is, kennen de leraren van de aandachtsscholen alle kinderen? Weten ze wat het probleem is van de leerlingen? Hoe ver loopt de ene school voor op de andere qua leerstof? En juist de leerlingen met achterstanden zullen niet worden bereikt, gewoon omdat het niet verplicht is. Dit lijkt meer op een schooloppas in de vakantie.”

Tot slot benadrukt hij: “Een leerkracht kent de prestaties van haar leerlingen en weet precies welke kinderen ze extra begeleiding kan geven om over te gaan. Een kind blijft niet zitten om één vak. Dit was ook zo’n kronkelgedachte van ex-minister Marie Levens. Minister Henry Ori moet geen schuldigen zoeken, want die toetsen zijn in april afgenomen, ruim voor de vakantie. Wat heeft hij sindsdien gedaan? Niets! Het lijkt erop dat hij het grote aantal zittenblijvers probeert te verbloemen.”

Foto ter illustratie.