Vraag namens mijn buurvrouw over Kenneth Slooten’s uitspraken bij DTV

Hikmat Mahawat Khan2

Door Hikmat Mahawat Khan

In Suriname hebben wij de mooie uitdrukking “ik vraag het namens mijn buurvrouw”. Mijn buurvrouw was in opperste verwarring na het beluisteren van het gesprek van Kenneth Slooten bij DTV op dinsdag 18 juni.

Nog los van wat men van hem vindt, van zijn beweringen vindt en van Abrahams vindt, zijn betoog riep wel een boel vragen op, zo dus ook bij mijn buurvrouw en die wil ik graag met jullie delen en kijken of jullie en of jullie buurvrouw die vragen ook hebben en of jullie ook hetzelfde is opgevallen in het gesprek.

1. Samenvatting van Slooten’s betogen:
– Over Abrahams: Slooten beweert dat Abrahams tijdens de beginperiode van Bouterse 1 (2010) corrupt was en zichzelf heeft verrijkt.
– Over de NDP: Een evaluatierapport van de verloren verkiezingen in 2020 suggereert dat sommige leden, waaronder Abrahams, zich moeten terugtrekken.
– Over Simons: Slooten ziet Simons als de beste kandidaat voor het voorzitterschap van de NDP.

2. Vragen van mijn buurvrouw:
– Inconsistentie in gedrag: Als Abrahams al in 2010 fouten maakte, waarom is er dan pas in 2024, ruim tien jaar later, weerstand tegen hem binnen de NDP?
– Resultaten van 2015: De NDP won de verkiezingen in 2015 onder Abrahams’ leiding. Waren de leden toen niet kritisch over zijn gedrag?
– Verantwoordelijkheid van Simons: Als Simons sinds 2010 leidinggevende posities binnen de NDP had, waarom wordt zij dan niet bekritiseerd voor het goedkeuren van de acties binnen de partij?
– Evaluatierapport en kandidatuur van Simons: Hoe kan het dat Simons als medeverantwoordelijk wordt gezien voor de gebeurtenissen van 2015-2020, maar toch als de geschikte kandidaat voor het voorzitterschap naar voren wordt geschoven?

Mijn buurvrouw en ik bespraken deze punten tijdens een kopje koffie en kwamen tot de conclusie dat de politiek in Suriname complex en soms ondoorzichtig is, gekenmerkt door wat zij “spaghetti logica” noemt.

Ze stelde voor dat de rol van Simons nader onderzocht moet worden, gezien haar langdurige aanwezigheid en betrokkenheid bij de partij.

Ik hoop dat deze samenvatting en vragen ook anderen aanzetten tot nadenken over de dynamiek binnen politieke partijen zoals de NDP.