Overgroot deel benzineprijs Suriname bestaat uit winsten overheid en oliemaatschappijen

Tanken benzine pompstation

De brandstofprijzen in Suriname zorgen voor veel vragen en onduidelijkheden bij de bevolking. Om helderheid te bieden over hoe deze prijzen tot stand komen is er voor GFC Nieuws een gedetailleerde analyse gemaakt op basis van recente gegevens.

Hier volgt een uitleg over de prijsopbouw van benzine in Suriname.

Uitgaande van de Gasoline spotprijs US Gulf Coast van mei dit jaar, die $2,225 per gallon bedraagt, komt dit neer op $0,58 per liter.

Met de wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) van 31 SRD per USD en de pompprijs van korte tijd geleden van ongeveer 39,50 SRD per liter, kunnen we als volgt berekenen:

De huidige(mei 2024) pompprijs in USD is 39,50 SRD gedeeld door 31 SRD per USD, wat neerkomt op $1,27 per liter. Vervolgens trekken we de spotprijs van $0,58 af van de pompprijs, wat resulteert in $0,69 per liter.

Deze $0,69 per liter omvat diverse kosten, zoals transportkosten over land en zee, belastingen en winstmarges.

De geschatte verzendkosten voor benzine bedragen ongeveer $0,03 per liter. Daarnaast nemen we nog $0,05 per liter voor transport over land. Dit betekent dat de kosten tot aan de haven van Paramaribo $0,61 per liter zijn.

Van de $0,61 per liter moeten nog de lokale kosten, belastingen en winstmarges worden afgetrokken. Oliemaatschappijen verklaarden enkele jaren geleden dat hun winst slechts $0,10 per liter bedroeg.

Na aftrek van deze winst blijft er $0,51 per liter over voor de overheid, lokaal transport en de winstmarges van pompstations. Dit bedrag van $0,51 per liter komt neer op ongeveer 40% van de totale literprijs van $1,27.

Het is dus aannemelijk dat de overheid ongeveer 25% tot 30%van deze literprijs ontvangt in de vorm van belastingen en accijnzen.

Hoewel deze berekening een redelijke schatting biedt, is het belangrijk om kritisch te blijven. De exacte kostenstructuur wordt niet altijd volledig openbaar gemaakt door de oliemaatschappijen en de overheid, wat het moeilijk maakt om de precieze verdeling van de kosten en winsten te bepalen.

Bovendien kunnen transportkosten variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals olieprijsfluctuaties, transportomstandigheden en lokale infrastructuur.

Het daadwerkelijke belastingtarief en accijnspercentage kunnen variëren en worden niet altijd duidelijk gecommuniceerd aan het publiek.

De analyse suggereert dat een significant deel van de benzineprijs bestaat uit belastingen en winsten voor zowel de overheid als de oliemaatschappijen.

Meer transparantie en duidelijkheid over de precieze kostenstructuur zouden bijdragen aan een beter begrip en mogelijk een eerlijke prijsvorming voor de consument.

Het blijft van groot belang dat de Surinaamse overheid en de betrokken oliemaatschappijen open en eerlijk communiceren over de prijsopbouw van brandstof, zodat de burgers goed geïnformeerd zijn en er geen onnodige onrust ontstaat.