Bhikharie: Grondig onderzoek noodzakelijk in Blauwmeerkwestie

Bhikarie Roy

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) en NV Panaso sloten in 2018 een overeenkomst waarbij Panaso een perceel van ongeveer 550 hectare, aan de CBvS verkocht voor 20 miljoen Amerikaanse dollar.

Deze deal, het Blauwmeer project, werd bekrachtigd door de toenmalige president van de CBvS, Robert van Trikt, en de CEO en CFO van Assuria.

De transactie had als doel De Surinaamsche Bank, mede-eigenaar van Panaso en destijds in financiële problemen, te helpen voorkomen dat zij zou omvallen, wat volgens Van Trikt catastrofale gevolgen zou hebben voor de financiële sector en Suriname.

Uiteindelijk besloten de CBvS en DSB/Assuria Vastgoed in 2022 de koopovereenkomst te ontbinden. Dit gebeurde nadat de huidige Governor van de CBvS een rechtszaak was begonnen om de overeenkomst voor de aankoop van de circa 550 hectare grond nietig te laten verklaren.

PVP-voorzitter, Roy Bhikharie, pleit voor een gedegen onderzoek naar mogelijke fraude in deze zaak. Hij benoemt dat verschillende partijen betrokken waren, waaronder de minister van ROGB van 2011, bepaalde personen en notarissen uit die periode en daarvoor, Assuria, CBvS en DSB.

Bovendien geeft hij aan, dat notaris Chris Calor in een notitie beweerde dat De Surinaamsche Bank al in 2011 wist dat zij geen eigenaar was van het Blauwmeer-areaal.

Hij merkt op dat deze zaak naar zijn mening riekt naar bedrog, oplichting en diefstal, “aangezien in die tussentijd DSB ruim US$ 4 miljoen hieraan verdiende”.

Bhikharie wijst ook op het feit dat veel huizen te Blauwmeer tegenwoordig leeg staan of onvoltooid zijn. “Is dat ook een gevolg van deze boevenstreek?”, vraagt hij zich af. Hij stelt dat de verantwoordelijke oplichters vervolgt moeten worden.