Succesvol handhygiëneproject in Suriname bereikt tienduizenden sinds 2009

handhygiëneproject in Suriname

Handhygiëne is cruciaal om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen, benadrukt microbioloog en levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard in een interview met GFC Nieuws.

“Onze handen komen in aanraking met huisdieren, urine, ontlasting, speeksel, bloed, levensmiddelen, enzovoort. Hierdoor kunnen ze besmet raken of besmettingen veroorzaken.”

De noodzaak voor goede handhygiëne werd extra duidelijk toen de World Health Organization (WHO) in 2008 meldde dat jaarlijks een half miljoen kinderen jonger dan vijf jaar sterven aan ziekten veroorzaakt door onvoldoende handhygiëne.

Dit leidde ertoe dat de WHO-landen adviseerde om hun burgers aan te moedigen hun handen te wassen.

In 2009 nam Johanna Lakhisaran contact op met Stutgard en stelde voor om een handhygiëneproject in te dienen bij de Pan American Health Organization (PAHO). Het doel was om 3.000 kinderen en volwassenen bewust te maken van het belang van handhygiëne.

Lakhisaran, destijds werkzaam bij PAHO, stelde het document op en betrok Maggie Schmeitz van UNICEF erbij. Dit project werd uiteindelijk een samenwerking tussen CELOS, PAHO en UNICEF.

Vanaf 3 november 2009 tot en met 31 maart 2010 kwamen leerkrachten en leerlingen van 12 lagere scholen uit de Jonge Kustvlakte van Suriname naar het laboratorium om te leren hoe ze hun handen moeten wassen.

Er werd bovendien een handhygiënecompetitie gehouden waarbij scholen met de beste resultaten werden beloond. Dr. Gerry Eijkemans, afdelingsdirecteur bij de Pan American Health Organization, reikte de prijzen uit.

Sindsdien blijft Stutgard zich inzetten voor handhygiëne-educatie. Een belangrijk project was de Intermed Caribe Scholen Handenwassenwedstrijd, die in 2016 begon. Tussen 2016 en 2023 vonden vijf edities plaats, waarbij O.S. Dijkveld in 2018, 2019 en 2023 als overall winnaar werd uitgeroepen.

Tussen 2009 en nu heeft Stutgard naar eigen zeggen 200 tot 250 scholen en organisaties bereikt en ongeveer 20.000 tot 25.000 mensen onderwezen in handhygiëne. “Jong geleerd is oud gedaan” blijft de leidraad van zijn missie.