Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), zal tijdens een persconferentie uitgebreid ingaan op de Terugroepwet van 2005 en 2016.
De PL streeft naar de herinvoering van de Terugroepwet van 2005, gezien de noodzaak om de discipline binnen politieke partijen te waarborgen en overloopgedrag van volksvertegenwoordigers tegen te gaan.
Historische achtergrond
In 1988 stapten de volksvertegenwoordigers Ernie Brunings en Playfair uit de NDP-fractie na interne partijstrubbelingen en vormden hun eigen fractie. Een soortgelijk scenario speelde zich af in 1996, toen ontevreden volksvertegenwoordigers uit de VHP overliepen, wat leidde tot de verkiezing van de regering Wijdenbosch-Radhakishun. Deze gebeurtenissen benadrukten de noodzaak van regelgeving om dergelijke overlooppraktijken te voorkomen.
Invoering Terugroepwet 2005
Als reactie op deze incidenten werd de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers in 2005 opgesteld en goedgekeurd door De Nationale Assemblée (DNA). Volgens de Memorie van Toelichting op de wet, werd vastgesteld dat DNA-leden die waren gekozen voor een bepaalde politieke partij of combinatie van politieke partijen, zich soms afscheidden na interne onenigheid om zich bij een andere partij aan te sluiten of een eenmansfractie te vormen.
De wet van 2005 maakte het mogelijk voor politieke partijen om dissidente volksvertegenwoordigers terug te roepen, een mechanisme dat bedoeld was om de partijdiscipline te handhaven en de stabiliteit binnen politieke partijen te waarborgen. Echter, door latere wetswijzigingen is het terugroepen van volksvertegenwoordigers steeds moeilijker geworden, wat de effectiviteit van de wet heeft verminderd.
Controverse en toekomstige discussie
Er is echter veel discussie over de Terugroepwet en het principe van terugroeping zelf. Critici betogen dat, gezien de onvolwassen interne partijdemocratie binnen veel Surinaamse politieke partijen, de terugroeping in strijd is met de theorieën van de representatieve democratie. Deskundigen menen dat terugroeping door politieke partijen niet past binnen de beginselen van de democratische staatsordening met een representatieve democratie.
In 2016 is een nieuwe, omstreden, Terugroepwet in werking getreden met belangrijke procedurele wijzigingen. Het Hof heeft terugroepen van de DNA-leden Sapoen en Chitan niet aan de Terugroepwet van 2016 heeft getoetst, maar aan de
ingetrokken WTV van 2005.
Tijdens de persconferentie zal Somohardjo deze kwesties bespreken en de argumenten voor en tegen de herinvoering van de Terugroepwet van 2005 uiteenzetten.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com