Groene lichtjes waargenomen in de Surinaamse lucht: wat zou het kunnen zijn?

lucht aarde hemel wolken zon

Inwoners van Suriname werden zaterdagavond ‘getrakteerd’ op een spectaculair zicht toen groene lichtjes in een perfecte lijn door de nachtelijke hemel trokken.

Dit fenomeen heeft tot veel speculaties geleid over de oorsprong ervan, variërend van buitenaardse activiteiten tot meer aardse verklaringen.

Sommige reageerders op sociale media suggereren dat deze lichtjes waarschijnlijk deel uitmaken van het Starlink-project van SpaceX, een initiatief om wereldwijd internettoegang te bieden via een netwerk van satellieten in een lage baan om de aarde.

Deze satellieten zijn bekend om hun zichtbaarheid vanaf de aarde, vooral in de uren kort na zonsondergang of voor zonsopgang, wanneer het zonlicht zich reflecteert op hun panelen onder een specifieke hoek, wat mogelijk de groene tint verklaart.

“Atmosferische condities kunnen soms het licht dat we vanuit de ruimte waarnemen veranderen en zelfs kleuren zoals groen accentueren,” blijkt uit kort research van GFC Nieuws.

Hoewel dergelijke waarnemingen ongetwijfeld fascinerend zijn, hebben ze meestal een natuurlijke of door de mens gemaakte oorsprong.

Veel mensen vinden het idee van buitenaards leven spannend, maar veel deskundigen wijzen erop dat we logische en wetenschappelijk onderbouwde verklaringen moeten overwegen voordat we conclusies trekken.

Foto ter illustratie.