Seminar en Expo Wereldmilieudag schijnt licht op aanpak milieukwesties

milieu

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), met name het directoraat Milieu werkt aan milieubewustwording.

In het kader van Wereldmilieudag op 5 juni 2024 zijn middels een Seminar en Expo inzichten gedeeld, gericht op het verkennen van cruciale milieukwesties en het delen van innovatieve oplossingen.

Het evenement heeft plaatsgevonden in het Lalla Rookh gebouw.

Tijdens het Seminar is de focus gelegd op drie cruciale thema’s waaronder Landherstel, droogtebestendigheid en behoud van biodiversiteit.

Volgens directeur Milieu, Ritesh Sardjoe is het ministerie vastbesloten om deze kwesties aan te pakken en zijn concrete actieplannen gepresenteerd.

Deze zijn het Handboek Groene Overheid; een handboek voor overheidsinstanties om milieuvriendelijker te worden, het actieplan voor Landdegradatie (2023-2030) en het Nationaal Biodiversiteitsstrategie en actieplan.

De documenten zullen als leidraad dienen voor toekomstige initiatieven om Suriname op weg te helpen naar een groenere en veerkrachtigere toekomst.

“Deze initiatieven markeren Suriname als een pionier in het streven naar milieubehoud en duurzaamheid”, aldus Sardjoe.

De Milieu-directeur erkent tijdens zijn toespraak de dringende noodzaak om vervuiling aan te pakken en te werken aan beleidsmaatregelen om luchtvervuiling, plastic afval en watervervuiling te bestrijden.

In samenwerking met het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), en NGO’s zoals World Wildlife Fund Guyana (WWF), Green Heritage Fund en Amazone Conservation Team Suriname (ACT), Conservation International, wordt er gezamenlijk gewerkt aan het bevorderen van duurzame praktijken en het creëren van bewustwording.

Deze organisaties hebben hun expertise tevens gedeeld tijdens de expo.

Volgens directeur Sardjoe werkt het ministerie van ROM thans aan een pilotproject rond koolstofcredieten.

Dit project zal bijdragen aan het opbouwen van capaciteit en kennis voor de ontluikende koolstofcredietenmarkt, terwijl het land zich voorbereid op de implementatie van Artikel 6 van het Parijsakkoord.

Naast deze inspanningen is het ministerie vastbesloten om de schadelijke effecten van de mijnbouwsector, met name het gebruik van kwik, aan te pakken.

Illegale goudwinning en houtkap zullen worden teruggedrongen met behulp van de Nationale Milieuautoriteit en een herziene milieuraamwet.

“Door gezamenlijke inspanningen kunnen we de uitdagingen van klimaatverandering en milieudegradatie overwinnen en een welvarende en veerkrachtige samenleving opbouwen”, stelt Sardjoe.